Reisverslag Ronde van Nederland:

Maandag 10 mei  t/m  woensdag 9 juni.

fotoalbum kijken https://www.polarsteps.com/JohnKuipers3

 

Onze reis naar Corsica en Sardinië is vanwege Corona verplaatst naar eind augustus en dus kwam er ruimte om deze reis die al langer in mijn programma stond naar voren. Uiteindelijk gaan we met 13 equipes aan deze rondreis door Nederland beginnen.

Zondag 9 mei even naar 12 uur vertrekken wij bij een stralende zon en 26º C. We rijden via Nijverdal naar Ommen waar we om 13.50 uur aankomen bij camping Emsland. Samen met eigenaar Frank worden de plaatsen toegewezen. Nadat wij alles op de plaats hebben zet ik de plaatsen met pionnen uit en kunnen de deelnemers een kaart trekken voor hun plek. Het is een zwoele maar winderige avond en we zitten tot 22 uur buiten. Maandagmorgen ga ik eerst even snel wat boodschapjes doen, en om 10.30 uur zijn de eersten al binnen. Af en toe valt er een bui maar om precies 17 uur is iedereen binnen en kunnen we de welkomstborrel inschenken. Leuk is het weerzien van oude en nieuwe mede reizigers door de Corona blijven de omhelzingen veelal achterwege. Als reisbegeleider mag ik even kort het woord voeren om iedereen welkom te heten en enkele praktische zaken uit te leggen, ondertussen zorgt een waterig zonnetje voor een aangename temperatuur. Na 1,5 uur gezelligheid gaat ieders weer zijn eigen gang en wordt er in de avond geen activiteit waargenomen.

Dinsdag 11 mei we slapen iets langer dan gebruikelijk en beginnen even voor 10 uur aan ons ontbijt daarna horen we dat er de weekmarkt in Ommen is, de eerste fanatieke KM vreters zijn al per fiets onderweg. Wij zelf zijn tegen 11.30uur op de markt en komen dan de ene naar de andere weer tegen, het is wel droog weer maar te koud. Wij gaan ons diner genieten bij de visboer op de markt en zitten op een van de vele stadsbankjes hiervan te genieten. Ria heeft alweer een mooie broek op de markt gezien en die moet gekocht worden de garderobe moet hoog nodig aangevuld worden. In de avond kunnen we nog gezellig samen borrelen voor het avondeten en spelen we kaart met Lidy en Johan.

Woensdag 12 mei we worden met een strak blauwe hemel helemaal anders dan voorspeld, er worden fietsgroepen geformeerd de ene gaat voor 60 km de nadere voor die van 40 km en bij toch wel een heerlijk maar een iets te koud weer trekken we naar de koffie er op uit. En niet te geloven op enig moment komen alle fietsgroepen elkaar tegen, de schoonheid van Ommen en de Lemelerberg verbazen ons Nederland is toch supermooi. Tegen 17 uur zijn we allemaal terug op de camping drinken samen een glaasje en bestellen een Pizza uit de hout gestookte mobile Pizza oven die deze avond voor de eerste keer op de camping komt. Als de buikjes goed gevuld zijn en de kou over ons neerdaalt vindt iedereen het tijd om zijn eigen caravan of camper weer op te zoeken in de wetenschap dat de weersvoorspelling het bijna altijd mist heeft de dag was veel beter en mooier d

Donderdag het is Hemelvaartsdag uit onze groep geen dauwtrappers maar wel een groep die tegen 11 uur vertrekt voor een tocht van 65 KM, verder wil iedereen nog genieten van voorlopig wel de laatste dag met zon. Ook de maand mei dreigt een te koude maand te gaan worden. We gaan met 4 mannen zwikken en de dames kletsen er gezellig op los en worden door Jeanette getrakteerd op een heerlijk eigen gemaakte salade. Tegen 5 uur beginnen Jos en zijn koksmaten met de voorbereiding voor de gezamenlijke maaltijd, 3 skottelbraais  zijn er nodig op de groep van 25 personen te voeden. Doordat het koud begint te worden gaan we in de grote kantine eten. De shoarma schotel smaakt voortreffelijk iedereen geniet er volop van. In de avond worden er door 2 groepen gezellig spelletjes gespeeld in de kantine. En nu maar hopen dat het vrijdag nog een beetje droog wil blijven.    

De vrijdag start met een bewolkte hemel, het is bijna windstil en er wordt niet gefietst, hier en daar begint al de schoonmaak omdat er morgen vertrokken wordt naar de volgende camping. Wij zelf gaan na de middag nog even wat boodschappen halen en zowaar tegen 17 uur komt de zon er nog even door en wordt er gezamenlijk nog even heerlijk geborreld. Daarna ruimen we alles op en laten de luifel nog uit staan. We sluiten de avond af bij Johan en Lidy en gaan lekker vroeg slapen.  

Zaterdag 15 mei we staan om 8 uur op wassen, douchen en ontbijten en aankoppelen, zodat we om 10.20 uur samen met Betsy en Herman vertrekken voor de 77 km naar Een-West waar we net voor 12 uur binnenkomen op camping Ronostrand. Doordat ik de kentekens een dag eerder had doorgegeven konden we snel door de camera slagbomen en de receptie had het voor iedereen goed geregeld met een informatie boekje een sleutel en de kaart voor warm water. Het is zwaar bewolkt als we de caravan opzetten, de luifels en zijwanden installeren, daarna een boterham en de zon kwam er iets doorheen. Om 16 uur gaan we voor de eerste keer Molca spelen en we krijgen Janneke en Peter als dag winnaars.   We drinken nog een glaasje maar om 18.30 uur zorgt een regenbui er voor dat we allemaal de eigen caravan of camper opzoeken.

Zondagmorgen schijnt er een waterig zonnetje maar vooral in ons gebied vallen er regelmatig buien, de fietsen blijven op stal maar de meesten gaan de kampeerhal in Roden bezoeken. Het is er gigantisch druk dus is het oppassen geblazen. Wij vinden nog een oud type staartgordijn dat er als showmodel hangt, daar zijn de staarten nog mooi rond van en sluiten de deur dan prima af. Gelukkig begint het tegen 16 uur weer helemaal op te klaren en kunnen we buiten genieten van de avond borrel.

Maandagmorgen tegen 11 uur vraagt Bennie wie er mee gaat fietsen hij heeft de route wat ingekort tot 36 km ondanks de dreiging vab buien gaan de meesten mee en vertrekken we om 12 uur. Net buiten de camping begint het al te regenen en ik haal mijn gehoor uit mijn oor en samen met de bril gaat het in de jaszak. We fietsen eerst door een groot landbouwgebied waar vooral aardappelen de bovenhand genieten, de kievieten dwarrelen boven de akkers en af en toe is het weer droog. Na ca 15 km gaan we schuilen op een pad in een soort park en als het weer droog is gaan we verder nu vooral door mooie loof bossen, we komen ook langs het Leekstermeer en moeten weer schuilen bij een weiland waar 3 prachtige Lakenfelders lopen. Daar ontdek ik dat nadat ik de bril uit de jaszak pakte dat ik mijn gehoor apparaat niet meer in mijn jaszak had, we zoeken met velen de omgeving af maar vinden niets. Toen schoot het mij te binnen dat ik bij de eerste stop even de bril moest pakken en dus daar kwijt was geraakt. Na terugkomst op de camping met de heren de navigatie doorgelopen en de stopplaats gevonden in Nietap, dus er met de auto naar toe Peter en Lea bieden aan om mee te gaan om te helpen zoeken. Gelukkig vinden we het terug op het pad waar we gestopt waren in de voeg van de klinkers lag die nog onbeschadigd. Terug op de camping begin ik met het maken van de macaroni saus en kom tot de ontdekking dat we wel erg veel hebben dus nodigen we onze vrijgezel en Lidy en Johan uit om mee te eten, iedereen vindt het lekker en na afloop blijft er nog een maaltijd voor 2 personen over voor een snelle hap. We sluiten de dag af met het interview van Máxima die 50 jaar is geworden.

Dinsdagmorgen het weer ziet er rustig uit er wordt bijna geen regen voorspeld en het is praktisch windstil. We plannen een fietsroute door het Drentse essenlandschap van 35 km. Weer gaat er een groep mee, maar na 5 km krijgen we een enorme stortbui over ons heen iedereen doet zijn best om in de regenkleding te komen. In de bui koelt het af naar 10º Celsius en blijft het nog een tijd zwaar bewolkt, degene die achter mij fietst maak ons er op attent dat de fiets een hoog geluid maakt, ik hoor dat niet want ik ga niet weer fietsen met een gehoorapparaat. Het is opvallend dat de accu veel meer stroom opmaakt dan andere keren en bij de tweede stop na ca 25 km ontdekken we dat de bagagedrager een boutje mist en dat de tas deze tegen de band aandrukt die gewoon warm is geworden. Gelukkig heeft Wim een passend boutje en is het euvel verholpen en fietsen we veel lichter met veel minder stroom gebruik naar de camping. En weer kunnen we dag afsluiten in een zonnetje maar tegen 19 uur komt er toch nog een buitje en verdwijnt iedereen naar voortent of caravan.   

Woensdag 19 mei het beloofd een natte dag te worden dus wordt er niet gefietstc, Ben en Yvonne zijn naar Hengelo voor een behandeling en ook deze dag wonderwel om 17 uur kunnen we toch nog buiten de avondborrel genieten. Op het einde van de avond wordt er rondom onze caravan door de feestcommissie slingers en een mooie tekst aangebracht want morgen wordt ik 74 jaar.

Donderdag 20 mei tegen 9.30 uur wordt er voor de jarige gezongen en gefeliciteerd. Janneke had wel een bijzonder cadeau voor mij, ze heeft een bestelauto schaal model welke ooit door onze bezorger Kistenmaker eind jaren 80 heeft gekregen bij het afscheid, hij heeft deze aan de kinderen van Janneke en Bernard gegeven en nu is die weer bij ons terug. Daarna gaan we met een groep fietsen en maken een tocht van 37 km, enkelen zijn achter gebleven om alles voor de feest barbecue klaar te maken. Om 17 uur beginnen we de party, de barbecue is voor eigen rekening en de drankjes voor de jarige. Heel eventjes moet de paraplu op maar naar  een paar minuten kunnen deze weer aan de kant en sluiten we het feestje af met een advocaatje. Jammer dat Yvonne niet mee kan doen zij voelt zich niet lekker en wordt uiteindelijk per ambulance naar het ziekenhuis in Assen gebracht. Met ondersteuning van Henk komt Ben dan om 2.30 uur weer terug op de camping Yvonne wordt nader onderzocht.  

Vrijdag 21 mei we vetrekken nu naar camping Pasveer in Sneek, Lidy en Johan gaan als eerste om 9.30 uur om het in Sneek voor te bereiden en de anderen kunnen geen half uur wachten want om 10.00 uur als ik uit het toilet kom zijn de meesten al weg. Het stormt behoorlijk en dat is goed te merken op de weg, op de A7 ligt een gekantelde vrachtwagen en is de andere helft afgesloten en een uurtje later ook onze kant om het takelen te regelen. Op de camping krijgen we het advies om de luifels nog maar niet op te zetten vanwege de harde wind. Ook klappen de TV-schotels  om en kunnen ze geen monteurs vinden die ze kunnen maken. Van Yvonne komt het bericht dat het geen hartprobleem is maar vocht achter de longen. We hopen dat het snel verbeterd en dat ze weer kunnen aansluiten. Gelukkig blijft het redelijk droog maar het is te koud en te veel wind om een Happy Hour te houden. In de avond leggen we een kaartje met Ans en Bennie.

Zaterdag 22 mei het heeft afgelopen nacht flink geregend, de camping is voor verkeer gesloten en hier en daar staan de caravans en campers in het water. Om 9.30 uur ga ik en ook Bennie de 2e Corona prik halen in Sneek en zijn wij voorlopig klaar met vaccinatie. Af en toe vallen er een paar spetters, maar de wind is afgenomen en ik ga de luifel opzetten. Enkelen gaan de stad Sneek in anderen gaan spelletjes doen. Bennie maakt voor iedereen de schotel weer in orde dus we hebben een eigen monteur in ons midden, top dat iedereen weer TV kan kijken. In de avond kijken we naar het songfestival waarin Nederland niet goed scoort en Italië de eerste wordt.

Zondag 23 mei 1e Pinksterdag het beloofd weer een te koude en natte dag te worden, ons oudste stel durft het aan om de fietstocht rondom het Sneekermeer te maken, wij gaan tussen de buien door naar Sneek waar wij tot de ontdekking komen dat we de mondkapjes zijn vergeten. We dwalen wat rond en zijn tegen 16 uur terug op de camping en zowaar begint het op te klaren. De mannen zitten naar de formule 1 in Monaco te kijken en zien hoe onze Max Verstappen wint en de leiding in klassement over neemt. We kunnen zowaar weer eens om 17 uur buiten borrelen en allemaal kunnen ze een Souflaki compleet bij de Griekse snack wagen afhalen. Die gaat er goed in en iedereen gaat die lekker binnen verorberen en daarmee is er toch nog een mooi einde gekomen aan de dag.

Maandagmorgen het heeft weer veel geregend, Herman en Henk gaan even terug naar Ben die nog op camping Ronostrand staat. Ze nemen iets mee voor bij de koffie en een beetje Griekse kip. Gelukkig gaat het met Yvonne wat beter de nieren functioneren al weer beter, Henk helpt Ben met enkele zaken en de beslissing valt dat hij dinsdag weer naar huis gaat in de hoop dat Yvonne wordt overgebracht naar Hengelo. Jammer dat ze niet kunnen fietsen door het slechte weer daarvoor waren we naar Sneek gekomen ook de rondvaart met de elektra sloepen kan niet doorgaan. Maar de groep maakt er het beste er van Johan en ik gaan vissen, bij de anderen wordt er in de ene camper gebraden en via het serviceluik doorgegeven naar de andere camper, fijn dat er veel wordt gelachen zo vergeet je een beetje al die regen. Ook in de nacht naar dinsdag valt er weer veel water bij het wakker worden staat er veel water op de camping de fietsen van Jeanet en Jos lijken wel waterfietsen. Om woensdag goed te kunnen vertrekken heeft Herman het verzoek van Douwe gekregen om niet te veel schade aan de camping toe te brengen. We moeten om de beurt vertrekken en tussen de 2 schuren door naar de straat rijden, eventueel even nog de caravan of camper schoon spuiten. In de loop van de ochtend valt er zoveel water dat Jos en Frank willen verkassen naar de stenen parkeerplaats tussen de boerderijen ze moeten door 10 cm hoog water naar de caravan of camper, even later spreek ik Douwe en we adviseren om allemaal te verhuizen naar de parkeerplaats. De een kan er op eigen kracht er uit komen de andere heeft de trekker nodig, het hele klusje is binnen de 2 uur geklaard en dan breekt toch zowaar de zon door en kunnen we gezellig buiten zitten, spontaan ontstaat er een barbecue en ook de restjes van anderen vinden gretig aftrek bij de buiten zitters. Nu we allemaal mooi verhard staan kunnen we het rijschema voor vertrek naar Vogelenzang handhaven omdat ook de schotels van Herman en Bernard weer gerepareerd zijn. Inmiddels horen we dat het met Yvonne veel beter gaat en dat Ben weer thuis is.

Woensdagmorgen vertrekken wij als eerste met Lea en Peter en rijden via de afsluitdijk en langs Alkmaar en komen net na 12 uur aan bij de camping. De receptie heeft alle nummers weer veranderd en het lukt ons niet om dat terug te draaien volgens haar i.v.m. registreren van de kentekens voor de automatische slagboom. Als wij bijna de luifel hebben vastgezet komen de volgende 2 binnen ook met een gewijzigd nummer daarna worden de anderen doorgestuurd met de mededeling dat de reisleider het wel oplost. Wij hebben op zich prima mooie grote plaatsen maar het blijkt dat bijna niemand schotelontvangst heeft hoewel bij aanvraag beloofd werd dat er schotelontvangst zou zijn. Na een telefoontje met de receptie krijgen we toestemming om naar het open veld te verhuizen, met enige teleurstelling voor diegene die ook al hadden opgezet en geen schotel  hadden werd er door de meesten toch verhuisd. Het waait stevig en als we om 17 uur Molca willen spelen begint het te regenen en blijft iedereen binnen.Ik ga nog gauw even boodschappen doen en wordt door Ria gebeld dat ze is gevallen en een spier heeft verrekt, verpleegster Lidy ontfermt zich over haar en ondersteund haar met een rondje lopen.  Wij leggen met onze dag rijders nog gezellig een kaartje in de avond.

Donderdag 27 mei Ria heeft wel goed geslapen maar erg veel pijn in haar achterbeen en bijna niet meer lopen. We denken nu dat het een spierscheuring zal zijn en dus moet ze 4x per dag maar 2 paracetamols innemen. Even na de middag gaat met stevige wind een groep fietsen, wij gaan boodschappen doen en de auto na laten kijken want er brandt een waarschuwingslampje bij de garage krijgen we te horen dat de bandenspanning na gekeken moet worden. Als we terug op de camping zijn kan Ria niet meer lopen van de pijn, ze gaat op bed liggen in de hoop dat er verlichting komt. Buiten ontstaat er een spontane mini barbecue waarbij braafdworst de boventoon voert. Met 2 grote zakken patat van de cafetaria zijn dan de magen gevuld. En dan komt onze Scotty binnen met zijn nieuwe zwarte Mercedes die onder applaus een ere rondje mag maken. Gelukkig is het droog en schijnt af en toe de zon en daar wordt iedereen weer blij van.

Vrijdag ochtend de zon staat stralend aan de hemel en iedereen kan buiten ontbijten, de pijn bij Ria is nog hetzelfde, dus kunnen we niet mee met de fietsers de meesten maken de tocht door het waterwingebied van Amsterdam en komen door Zandvoort, de hele dag is het aan de kust volop zon we zien de wolken landinwaarts ontstaan. Tegen 17 uur kunne we borrelen in de zon eten heerlijk nog een keer asperges met zalm uit ons kleine oventje van de restanten maak ik een aspergesoep.  Zaterdag 29 mei vandaag gaan we met ons allen een bijna traditioneel hapjesbuffet organiseren, Scotty hebben we benoemd tot coördinator en zorgt er voor dat er geen doublures ontstaan. Ria en ik gaan eerst even een rondrit maken en bezoeken eerst de boulevard van Zandvoort daarna gaan we naar de Lidl in Haarlem om de stokbroden en de gerookte zalm te halen voor het buffet. Tegen 17 uur beginnen we bij een stralende zon met een toast uit te brengen op het buffet, Scotty heeft een speech en brengt deze waarbij iedereen wordt toegesproken, na een kleine 10 minuten en veel schatergelach is Janneke als eerste aan de beurt met een heerlijke groentesoep als voorgerecht, daarna komen alle heren met de hapjes naar de buffet tafel en ziet het geheel uit als een deftig en goed verzorgd buffet. Het wordt heel gezellig en helaas de koude Noorderwind zorgt er voor dat we toch op tijd de caravan moeten opzoeken. Zondag en weer staat de zon te stralen de Noorderwind is minder heftig dan de afgelopen dagen. De groep wil de door mij uitgezette Kennemerland route fietsen van ca 45 km, Ria loopt al beter dan gisteren maar fietsen zit er nog niet in. Lidy vraagt of ik ook mee wil fietsen en als we dan horen dat Betsy bij de caravan blijft is er voor mij de oplossing nabij ik mag zelfs haar fiets gebruiken i.p.v. de tandem en Ria heeft aan haar een gezelschapsdame. Het is een geweldige mooie en afwisselende route, dwars door Haarlem brengt wel enige moeilijkheden mee met de groep van 18 fietsers, maar als we de stad uitzien komen we in het Bloemendaalse duinen landschap met de bijzondere koeien en zandverstuivingen. Regelmatig moeten we stoppen voor een foto pauze, ook zijn er af en toe stevige klimmen en snelle afdalingen. Thuisgekomen op de camping is iedereen blij dat ze deze mooie route hebben gefietst, ik moet nog even de zaken voor Rockanje regelen en we eindigen met 3 groepjes deze mooie zonnige dag.

Maandag 31 mei vandaag gaan we ons verplaatsen en gaat de rit naar het Zuid-Hollandse eiland Voorne Putten, we gaan naar Midicamping Van der Burgh nabij Rockanje. Scotty en Jaap vertrekken als eerste en de anderen drinken nog voor vertrek gezamenlijk koffie, daarna zijn ze binnen 15 minuten allemaal vertrokken. Wij rijden samen met Wim en Trudy en zijn om 12.40 uur op de camping die er mooi en strak uitziet. We bouwen alles weer op en de meesten gaan al snel weer op de fiets want het is schitterend weer. Ria gaat iets vooruit en we raadplegen haar eigen fysiotherapeut. De zon heeft zijn werk wel gedaan mijn voeten zijn een beetje rood geworden. De avond is geschikt om lang buiten te zitten en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. 

De dinsdag wordt voor ons een beetje een rustdag met in de namiddag een rondrit, er worden weer de nodige fietstochtjes gemaakt maar je moet wel oppassen niet verbranden want de zon schijnt fel. In de avond komt onze zoon Michel en kleinzoon Iust met hond Roxy ons bezoeken dat was een leuke verrassing Rotterdam is dan ook zo dichtbij. We eten gezellig Pizza’s van de snackkar het is een mooie avond en het blijft nog lang warm. Woensdag 2 juni het is weer een stralende dag, Ria gaat er weer op vooruit met het lopen en in de middag maken we Lidy en Johan een fietstocht van 36 km waarbij het mooie stadje Brielle hebben bezocht en ons er over verbazen dat het op alle stranden van het Brielse meer zoveel bezoekers zijn, het lijkt wel grote vakantie. Het happy hour  is weer gezellig maar we gaan vandaag toch gewoon koken.

Donderdag 3 juni vandaag de laatste dag op de Zuid Hollandse eilanden, het is weer stralend weer en bijna iedereen profiteert nog van een leuke fietstocht waarbij de terrassen niet worden overgeslagen. Wij krijgen te horen dat de overdracht van de nieuwe woning op donderdag 17 juni zal gebeuren gelukkig maar nu kunnen we de planning handhaven. Ria en ik gaan met de auto naar Oudendorp een gezellig ouderwets stadje en ook hier is het opvallend dat de terrassen overal vol zitten. Terug op de camping nog even bijkomen en dan gaan onze cookies aan het werk en wij aan de drankjes. Ze toveren een geweldige Bami schotel uit de wokken en iedereen vindt het lekker. Op het einde is er nog enkele porties over die snel verdeeld worden onder de aanwezigen. Vrijdagmorgen zijn we iets vroeger wakker we gaan als eerste vertrekken met Gert en Lies, in het begin is mijn navigatie in de war en stuurt ons naar het haringvliet toe, maar als we over de dijk rijden corrigeert deze en stuurt ons weer terug naar Rotterdam. Het is wel erg druk op de weg en bij Eindhoven hebben we een kleine file. Even na 12 uur komen we aan bij camping de Peel en worden door Bert hartelijk welkom geheten, hij wijst ons een mooi veld voor ons zelf toe en we proberen de indeling zo te maken dat iedereen met schotel ook schotel kan gebruiken, met weer iets verplaatsen en een beetje draaien staat iedereen tegen 15 uur opgesteld en heeft iedereen beeld. Het Happy Hour wordt verstoord door een paar spetters regen maar het was weer een super gezellig samen zijn.

Johan en Lidy krijgen Tom en Francis op visite ze willen zaterdag gaan fietsen, net nadat ze de tent hebben opgezet begint het te regenen en een paar klappen onweer. Er valt best veel water naar beneden. Zaterdagmorgen is de camping in nevelen gehuld het is fris want menigeen staat op in de korte broek maar dat veranderd in de loop van de ochtend in een lange broek. De Haverkates gaan met de kinderen fietsen en Jos en Jeanette krijgen 3 kleinkinderen voor 1 nachtje te logeren. Ria en ik gaan naar Asten en zijn verbaasd over het mooie overdekte winkelcentrum, voor de avond maak ik een grote pan bruine bonensoep die we met ons zessen verorberen Janneke en Bernard doen de afwas en Lidy zet de koffie. We sluiten af met het leggen van een kaartje.

Zondagmorgen als we opstaan is het nog een beetje miezerig maar ieder uur komt er een verbetering en als we om 14 uur met Betsy en Herman gaan fietsen komt de zon er af en toe doorheen, we willen een tocht van 30 km maken en na 23 km stoppen we in Someren en bij het Italiaanse restaurant eten we heerlijke hapjes met een glaasje erbij voor ca 20,00€ per persoon. Terug op de camping schijnt de zon volop en er wordt een heftig Happy hour gevierd, enkelen vragen of we om 20 uur Molka kunnen spelen, ik bereid het voor maar er komt niemand meer opdagen en dat is dan jammer. Volgende keer mogen ze het zelf proberen. We horen dat Nederland met 3-0 wint van Georgië en gaan tegen 21 uur toch naar binnen het koelt ons te snel af.

Maandagmorgen de zon straalt weer, iedereen gaat fietsen en wij met nog 3 stellen willen een kortere route fietsen die door de heidevelden zal gaan. In het eerste stuk alleen maar boerderijen en we zien dat een koe aan het kalveren is en dan weer gaat staan de boer legt ons uit dat dit de meest natuurlijke vorm van het kalveren is en dat de koe geen hulp nodig heeft. Eindelijk komen we dan door de prachtige heidevelden en plots stoten wij dan op de andere groep die de lange route fietsen. We pikken een terras in Asten en terug op de camping blijkt dat we 45 km hebben gefietst en de ander 49 km. Tegen 18 uur is er weer een barbecue die door onze cookies weer uitstekend is verzorgd, er kan nog lang worden nagezeten op deze zomerse avond. Dinsdag 8 juni alle dames gaan even shoppen in Asten en er zijn 2 groepen mannen die gaan zwikken. Jos en Jeanette koken een heerlijke middagmaaltijd waarbij ook Lidy en Johan zijn uitgenodigd. De middag brengen we door met een bezoekje aan de Botanische tuin in Heusden klein van opzet niet erg verrassend maar wel  oud. Voor het overige wordt het in de schaduw zitten en tijdens het Happy hour gaat de skottelbraais weer aan en worden er veelal restjes gebraden en verdeeld over de groep. Het wordt een mooie zomerse avond en we leggen nog buiten een kaartje met Lea en Peter tot het te donker wordt.

Woensdag de laatste dag breekt aan en de zon staat weer te stralen, hier en daar wordt er al voorzichtig begonnen met het opruimen, maar de meesten gaan rond het middaguur toch weer op de fiets. Tegen 17 uur beginnen we met borrelen, John houdt een afscheidsspeech  en bedankt de groep voor positieve en gezellige inbreng, ook de steun voor Ria wordt zeer gewaardeerd. Daarna neemt Janneke het woord en bedankt de reisleider namens de groep en overhandigd een enveloppe met inhoud om dit te besteden voor iets moois bij het nieuwe huis. Ook heeft zij dit keer een voordracht over de mannen hoe gezellig die kunnen zijn en toch nodig zijn om goed te leven als vrouw. Bernard bedankt onze cookies Jos, Peter en Bennie voor hun geweldige inzet en Janneke heeft voor hen een klein presentje.  Even na 18 uur komt de campingbaas Bert met de frietkraam ons veld opgereden en serveert voor iedereen een mooie lekkere schnitzel met salade en frietjes je kunt ook nog kiezen uit 2 sausen en mayonaise. We blijven nog een lange tijd gezellig bijeen het weer is te warm om al aan het werk te gaan. Maar als de schemering begint te komen heeft iedereen wel zijn spulletjes ingepakt en is er een einde gekomen aan toch wel een bijzondere reis door ons eigen land waarbij we veel mooie plekken en stadjes ontdekt hebben.