In het jaar 2007  zijn we begonnen aan een reis door 7 landen . Eerst bezochten we Praag met zijn beroemde Karlsbrug. Praag is een geweldige mooie stad die aan de Moldau rivier ligt. Het oude centrum is absoluut een bezoek waard, de gezellige straatjes  met fijne restaurants en heerlijke kroegen nodigen je uit tot het drinken van een biertje of een stevige maaltijd. Bij Karlsbrug zit bijna altijd wel een groep muzikanten uit nog verder weg landen die zo hun kostje bij elkaar hopen te spelen.

http://www.rivercampingprague.com/

I

In de stad Jajce waar Tito zijn imperium voor een groot Joegoslavië begon in deze erkers. De camping licht dichtbij de wereldberoemde watermolentjes die nog dagelijks gebruikt worden. adi@jacetours.com 

De watervallen van Plitvicka een wonder van de natuur, hier kun je wel de hele dag wandelen in dit mooie park. Onze camping heeft een shuttle dienst naar de ingangen van het park . http://www.np-plitvicka-jezera.hr

Berlijn een stad die wij per fiets ontdekt hebben. Dat was een ware belevenis we werden door gidsen begeleid die ons veel konden vertellen over de "de Muur" en hoe het weer een regeringsstad werd.

https://www.bajabikes.eu/nl/berlijn-highlights-fietstour/

Gdansk in Polen een mooie Hanzenstad. We bezoeken hier per boot de  Westerplatte  dit is het punt waar de 2e wereld oorlog is begonnen de camping ligt net buiten de stad maar heeft een tramhalte bij de ingang die je in 15 minuten naar de stad brengt  www.camping-gdansk.pl/

 

De reis door de Baltische Landen begint dan bij camping "de Harmonie" in Litouwen de eigenaar Wim Brauns is zeer behulpzaam en kan je adviseren voor alle landen, ook doet Wim veel om de plaatselijke bevolking een beter leven te geven door jongeren her op te voeden, te zorgen voor sport faciliteiten, en voor de allerarmsten 1x per jaar een actie voor een rijk gevulde boodschappentas met de Kerst. De camping is echt een plaatje je waant je in een groot park waar je zo maar kunt kamperen. wimbrauns@hotmail.com 

Ook het bezoek aan het waterkasteel van Trakai is de moeite waard.

In dezelfde reis bezochten we ook Boedapest  in onze ogen de mooiste stad van Europa. Boedapest moet je vooral in de avond bezoeken en vergeet dan niet een avondcruise op de Donau te ondernemen.Op de foto is het Visserskwartier afgebeeld een autovrij gebied en kijk vooral eens naar de weerspiegeling in de ramen van het Hilton Hotel het is als een kunstwerk. Wij stonden bij camping Haller vandaar uit ben je met de tram in 10 minuten in de stad. Boedapest met al haar mooie gebouwen mag je niet missen.

www.hallercamping.hu/dutch.html

De verscheurde stad Sarajevo waar nog veel van het oorlogsgeweld te zien is.Ook de vele kerkhoven in de stad laten een diepe indruk achter. We staan bij . www.hotel-rimskimost.com/  van hier uit kun je met de bus of per fiets naar de stad. Onze Nederlandstalige gids heeft ons zeer veel verteld over de oorlog en de strijd tussen de Moslims en de overigen.

Nog steeds zie je het oorlogsverleden in de stad Sarajevo

Het Nationale Park Durmitor in Montenegro in een rit van 90 km wel 6 verschillende landschappen ontdekken in voor ons toch wel het mooiste stukje Europa heerlijke camping nabij Zabljak novak.vojinovic@t-com.mr  Hoog in de bergen genieten van je meegenomen lunch.

Het Holocaust monument in Berlijn je wordt er stil van.

Bij de Westerplatte is een monument wat de geschiedenis weergeeft.

 De Bloedkerk in Sint Petersburg, wat een geweldige stad 3 dagen lang heeft onze gids ons op sleeptouw genomen om alles van deze gweldige stad te laten zien. Ook de ballet uitvoering van het Zwanenmeer was een belevenis. In grootse weelde hebben de Tsaren vroeger geheerst dat zie je terug in de enorme paleizen.

Catharina Paleis. Wat een weelde zowel van buiten als van binnen als is zeer indruk wekkend.

Het Zwanenmeer:

De Petrus en Paul vestiging hebben wij per boot gedaan. https://nl.wikipedia.org/wiki/Petrus-en-Paulusvesting

We zijn weer op het vaste land bij de kerk en het enorme standbeeld van Cita di Maratea San Biagio heb je een geweldig uitzicht.

https://www.youtube.com/watch?v=T-0Zyl_A8MQ

Ook maakten wij met de bus een rondrit langs de Almalfikust vanuit Pompeï. https://nl.wikipedia.org/wiki/Amalfikust

Onze camping lag naast de ingang van het Pompeï museum indrukwekkend al die opgegraven oudheid.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Pompe%C3%AF

Pompeï

De Russisch Orthodoxe kathedraal in Vilnius.

De indrukwekkende toren van de Bloedkerk

www.getyourguide.nl/sint-petersburg-l43/

De Hermitage is zeker een bezoek waard. Het is wel kolonne lopen je krijgt net genoeg tijd om de uitleg van de gids te krijgen.

https://hermitage.nl/nl/hermitage_st-petersburg/

Het Peterhof paleis ligt buiten de stad deze hebben wij op de terugweg met de bus naar Estland bezocht. Het wordt ook wel het Versailles van het Noorden genoemd. www.stedentripper.com/overig/sint-petersburg/peterhof-paleis/

De rondreis door Sicilië met de temepls van Agrigento is een prachtige reis. Volgens Goethe is "Sicilië is de sleutel tot alles"  Ook de stad Syracuse moet je bezoeken de rijke gebouwen spreken je aan en zo begrijp je ook waarom er de Maffia is ontstaan. De Etna was zeker een hoogtepunt we hadden stralend weer met een geweldig uitzicht.

http://www.sicilie.nl/ 

Syracuse met haar rijke gebouwen.

We gaan in Rome op fietsexcursie wat een belevenis de gidsen weten precies hoe ze ons door het soms drukke verkeer moeten loodsen maar we zien op deze manier alle hoogtepunten op 1 dag.

 http://www.topbikerental.com/nuovosito/ne/index.php

Hier hebben wij de fietsen en gidsen gehuurd.