PUM (project uitzending managers )
In het najaar van 2000 wordt ik via de Nederlandse vereniging van tuincentra benaderd door de PUM. Zij willen weten of ik beschikbaar ben voor vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden .
Deze organisatie stuurt (senioren) experts naar het buitenland om lokale bedrijven te begeleiden naar een hoger niveau. Dit werk wordt voornamelijk gedaan door gepensioneerde managers, artsen, boekhouders, en veelal (ex) eigenaren van bedrijven.Het gaat er om dat je de ervaring die je hebt over te dragen aan deze onderneming. Een missie in mijn vakgebied duurt meestal 14 dagen. Het is prachtig werk wat je een geweldig dankbaar gevoel geeft en je krijgt er fijne vrienden door. Een korte beschrijving van deze buitenlandse reizen zal ik u geven en bij de fotoalbums vindt u een impressie van het werk dat verricht wordt. Als u meer wil weten of u zelf wilt inschrijven voor dit mooie werk, bezoek dan de website van deze organisatie die met steun van het bedrijfsleven en van diverse ministeries deze uitzending mogelijk maakt. Kijk maar eens op http://www.pum.nl/ .
Persoonlijk vind ik dit de beste hulp om te geven aan ontwikkelingslanden het is direct merkbaar en staat midden tussen de bevolking.
Uitgevoerde missies:
Maart 2001:
Tigra Mures Roemenië: Farmacom Aster SRL:
Mijn eerste missie voor PUM gaat dus naar Roemenië.
Een kleine bloemenwinkel wil uitgroeien naar een tuincentrum, de eigenaar rijdt 1x per week met een eigen kleine vrachtwagen naar Nederland om daar zijn ingekochte planten, bloemen en bomen op te halen. Het is een sterke ondernemer die goed weet om te gaan met de producten en een goed plan heeft. We komen tot de conclusie dat met zijn kennis van de markt en zijn ondernemers kwaliteit er kansen zijn voor het opzetten van een groot tuincentrum. Ik ga mee om locaties te bekijken en er worden gesprekken gevoerd met de overheid en banken. Ik maak een grondplan voor het te bouwen tuincentrum en een lijst met welke goederen er verkocht kunnen worden. Mede dankzij mijn advies lukt het hem om aan de rondweg naar Boekarest een nieuw tuincentrum te ontwikkelen.
Mei 2003:
Dit keer 5 bedrijven die advies nodig hebben en dit keer gaat mijn vrouw Ria mee omdat we deze reis met eigen auto maken.
Het bezoek aan het 5e bedrijf in Ostrowiece is een flop . Als we er later op de dag aankomen en we gebruik mogen maken van hun slaapkamer blijkt de man een houthakker te zijn die voor een schamel loontje bomen moet hakken. Hij is er op uit of wij hem kunnen helpen aan werk in Nederland, nee daar zijn we bij de PUM niet mee bezig. Na bijna 3 weken keren we weer huiswaarts.
April 2004:
Shandong King Group Co Ltd China.
De eerste verre reis en dit keer mag ik business class vliegen als je als expert langer moet vliegen dan 6 uur dan wordt het deze klasse. Dit keer kom ik op een nieuw gebouwde kwekerij van10.000m2 de kwekerij is eigendom van de communistische partij en binnen deze coöperatie zijn vele agrarische bedrijven. De probleemstelling is dat men geen planning heeft en niet de juiste gronden voor de diverse cultures. De leiding van het bedrijf spreekt geen Engels en alles gaat via een tolk die de gehele dag aan mijn zijde verblijft. We maken een nieuw teeltplan wat niet eenvoudig is want ze hebben nog geen markt met uitzondering van hun eigen particuliere verkoop. Ook hebben zij een grote boerderij met een paar honderd melkkoeien en een eigen melkfabriek. De koemest wordt niet gebruikt maar verkocht aan groenteteelt bedrijven. Dus gaan we proeven opzetten om de oude koemest te mengen met een soort turfstrooisel. Als op het einde van missie en dat was op 1 mei ik nog een foto wil maken van de opgezette proeven blijken alle planten verdwenen te zijn. Ik kan geen enkele verklaring verkrijgen waar deze gebleven zijn . Je kon al zien dat het beter was om met dit substraat te gaan kweken. Bij de na bespreking in Nederland vertel ik dit aan de landen coördinator en die zegt John dan heb je een zeer succesrijke missie gehad. Die Chinezen hebben je resultaat gezien en nu gaan ze dit zelf voorleggen bij de leiding dan is het hun idee en daar worden ze dan goed voor beloond.
Als afsluiting mocht ik1 dag extra verblijven in Peking (Beijing ) om daar met meerdere senioren experts deel te nemen aan een excursie naar de Chinese muur.
November 2004
Ramya Horticulture Sri Lanka.
Dit is een zeer groot bedrijf dat kweekt onder schaduwgaas. Zij kweken vooral kleine plantjes en stekjes voor de Aziatische en Europese markt. De eigenaren van het bedrijf hebben ook zeer grote confectie ateliers en hebben dit bedrijf opgericht om medewerkers welke om welke reden dan ook niet meer kunnen functioneren in een van hun andere bedrijven hier dan aan het werk kunnen gaan. De jongste dochter Thushari is verantwoordelijk voor deze divisie . Zij heeft een agrarische opleiding in Engeland genoten en is redelijk vak bekwaam. Het bedrijf heeft diverse problemen. Het grootste probleem is de productie die is veel te laag voor de grote van het bedrijf. Ze hebben ook geen eigen klanten kring. Ook het verpakken voor de export is onvoldoende georganiseerd. We maken een plan van aanpak en werken van 's ochtends 7.00 uur tot 's avonds laat en dan nog weer 1,5 uur rijden naar het hotel. Na 14 dagen hard werken, heb ik een compleet handvest gemaakt. Via e mail zal ik deze stappen blijven controleren. Ik wil de PUM organisatie voorstellen om een business-link programma met dit bedrijf uit te voeren . Ook een 2e missie in 2006 is noodzakelijk.
.
Februari 2005:
Cuatro Estaciones Cochabamba Bolivia.
Na een vliegreis van 14 uur wordt ik door de eigenaren van het bedrijf en door de lokale vertegenwoordiger van PUM afgehaald van het vliegveld. Het klikt direct goed en na een rustdag gaan we aan de slag. Het is een kleinschalig tuincentrum waarbij er veel zelf wordt opgekweekt. De producten zien er goed uit, maar ze hebben hier nog veel oude rassen en veel planten worden uit zaad opgekweekt en dat doen we in Europa niet meer. Nadat ik alles heb gezien zijn er mijn inziens 2 sterke mogelijkheden voor dit bedrijf. Ze zijn er goed in aanleg van tuinen die door Rafael zelf worden ontworpen. De ligging van het bedrijf aan de rondweg om de stad geeft een goede mogelijkheid om er een wat groter tuincentrum op te zetten. Op hun verzoek teken ik een plattegrond voor de opzet van een tuincentrum . Ook gaan we op onderzoek uit om meer verkooppunten te vinden waar ze hun eigen productie particulier kunnen verkopen. We maken eenvoudige snel op te zetten marktkraampjes en proberen plekken uit bij de entree van supermarkten. De bemensing doen we op basis van omzet, waarbij ook de controlerende formulieren worden gemaakt. Dit bedrijf heeft zoveel mogelijkheden dat een stage in Nederland door mij wordt aanbevolen . Op de laatste dag wordt ik door de lokale vertegenwoordiger meegenomen naar een bedrijf dat snijgroen van Eucalypthus kweekt . Het bedrijf heeft een grote plantage maar heeft geen klanten. Ook dit bedrijf wil graag geholpen worden dus bij een volgende missie zal ik beide bedrijven begeleiden.
Mei 2005:
Floreria Los Angeles. Bolivia.
Augustus 2005:
Bolivia komt op stage bezoek in Nederland . Rafael en zijn vrouw Eliana zullen hier voor 14 dagen stage gaan lopen. Bij een pension worden ze ondergebracht en Rafael begint aan zijn 5 daagse stage bij Jan Boomkamp in Borne en Eliana bij tuincentrum Nijhof in Delden. Ik breng en haal ze dagelijks op. De laatste 6 dagen werken ze gezamenlijk bij tuincentrum Haaksbergen. Ze maken alle disciplines mee en hebben enorm veel opgestoken. Via een 5 daagse vakantie in Rome keren ze huiswaarts en mailen mij regelmatig hun vorderingen. Het geeft mij veel voldoening dat zij daar aan de andere kant van de wereld het zo goed doen.
Maart 2006:
Nu ga ik voor de tweede keer naar Ramya in Sri Lanka.
Bij aankomst op het bedrijf ben ik teleur gesteld in de behaalde resultaten. Het blijkt dat de leiding niet in staat is om het op de juiste manier over te brengen op de medewerkers . Ik ga nu zelf met de mensen aan de slag en begin met het her inrichten van de werkruimte. Er wordt veel te veel op de grond gewerkt en er worden veel te veel handelingen verricht. Dat is niet goed voor een kwetsbaar product. We blijven er boven op zitten en herhaaldelijk laat ik ze het weer opnieuw doen. Na 14 dagen heb ik de hoop gekregen dat ze het nu begrijpen en ook zo willen volhouden.
November 2006:
Sri Lanka komt voor een stage naar Nederland Thushari komt samen met haar man (alleen mag ze niet ) die niet in de zaak meewerkt. We beginnen met de Horti-Fair in de Rai in Amsterdam, de eerste dag begeleid ik hen, daarna hebben ze 2 dagen om zelf aan de slag te gaan. We bezoeken samen import bedrijven in Aalsmeer en het Westland. We gaan ook naar Duitsland (Kevelaer) en bezoeken diverse bedrijven die snijgroen importeren. En nu maar hopen dat zij kan waarmaken wat ze belooft.
April 2007:
Jacaranda s.a.r.l. Rufisque Senegal Africa.
Op het vliegveld wordt ik door de manager mevrouw Benedicte Correa afgehaald. Zij is een Franse vrouw die getrouwd is met een Senegalees die directeur is van hospitaal. Voor 1 nacht verblijf ik in het Luxe Mediterian hotel in de hoofdstad Dakar . We rijden de andere dag naar de farm die op 2uur rijden van de stad ligt. Hier op deze grote farm blijf ik slapen met wachten met geweer voorde deur. De farm plantage ziet er schoon en goed verzorgd uit. Het grootste probleem is hun afzet . Ze willen graag kleinere planten gaan kweken die dan per zee container naar Europa geëxporteerd kunnen worden. Ook heeft het bedrijf een mooi ingerichte kas waar bedrijven en particulieren kunnen kopen. Na een paar dagen van observatie kom ik tot de conclusie dat de werk mentaliteit zeer slecht is , te veel mensen staan er bij en doen niets. Benedicte is maar 1 of 2 dagen in de week op het bedrijf aanwezig en coacht haar medewerkers totaal niet. Ik begin dus met het selecteren wie er in staat is om leiding te kunnen geven en zonder dat ik het weet kom ik tot een selectie wat allemaal christenen zijn.Samen met Bendicte gaan we indelen op sectoren en maken een keus welke planten geschikt zijn voor export. De eigenaar is een Australiër die schatrijk is en gedeeltes van het jaar bij zijn vriend in Dakar verblijft. Hij wil niet meer investeren en dan is het onmogelijk om tot export naar Europa te komen. Wil je naar Europa exporteren dan moet je de planten vrij van aaltjes opkweken en daarvoor is turfstrooisel nodig die geïmporteerd moet worden. Dus moeten we oplossingen vinden voor de aanwezige mooie palmen en planten die m.i. vooral geschikt zijn voor export naar de Noord Afrikaanse landen waar nieuwe ressorts worden gebouwd . In het weekend slaap ik in het prive huis van de eigenaar op het eilandje voor Dakar Il Goré waar de Nederlanders vroeger de slaven bijeen brachten. Deze missie heeft mij niet veel voldoening opgebracht omdat ze met mijn advies niets of weinig konden doen. Dit is ook de enige missie waarvan ik nadien niets meer heb gehoord.
November 2008
NHK Agro Sri Lanka en Ramya Sri Lanka.
Dit keer een dubbele missie 2 jonge mannen de broers Waruna en Aruna Keerthiratne willen een kwekerij beginnen in een opzet waarbij zij optreden als verzamel station voor heel veel kleine zzp ers die thuis producten kweken. Om een goed beeld te kunnen vormen bezoek ik met hen een paar compounds waar onder leiding van een geestelijke of van het dorpshoofd plantjes en snijgroen worden gekweekt door de huisvrouwen. Het is echt kleinschalig van een paar honderd tot soms wel duizend planten per gezin. Het zal enorm moeilijk zijn om dit goed gecoördineerd te krijgen. Maar hun enthousiasme kent geen grenzen en ik laat er mij in meeslepen. We maken een opzet hoe de producten behandeld moeten worden, en moeten voorlopig alleen maar denken aan locale afzet en nog niet aan export. De jongens nemen een zeer vakbekwame bedrijfsleider aan die dit proces moet begeleiden. Zij zelf gaan de opleiding verzorgen voor diegene die mee wil doen.
Ook gaan ze zelf in grote aantallen aanplanten en gaan vooral de markt van het snijgroen bewerken. Ze willen ook een schaduwgaas hal bouwen van 6000m2 .Tijdens mijn bezoek krijgen ze ook het idee om net als in Bolivia kleine verkooppunten te krijgen bij supermarkten. Na een week van goede samenwerking waarbij de eindconclusie is dat ik volgend jaar maar terug moet komen.
Nu nog een weekje naar Ramya , gelukkig is er nu al veel verbeterd maar Thushari heeft 1 nadeel ze is al weer met iets nieuws bezig, zonder dat het bestaande optimaal functioneert. Ze heeft de interne organisatie nu aardig in de hand de kwaliteit van de producten is goed maar er worden te veel fouten gemaakt bij het inpakken. Bijna 20% van de omzet wordt geclaimd voor schade door het transport. We werken de rest van de week aan deze materie en hopen dat het nu maar beter wordt. Als ik thuis ben ontdek ik naar een paar weken, dat ik een bacterie ziekte meegebracht heb in mijn darmen en moet ik voor 14dagen een anti-biotica kuur volgen.
November 2009:
2e missie naar NHK Sri Lanka en dit keer gaat een importeur mee om te kijken of er voor zijn bedrijfmogelijkheden zijn. Als we bij de gebroeders op het bedrijf komen is er weinig veranderd, de economische crisis heeft ook Sri Lanka geraakt . Maar binnen enkele weken gaat de schaduwgaas hal er toch komen alles is al aanwezig op het bedrijf. De binnenlandse verkoop gaat uitstekend en maakt een stormachtige ontwikkeling door. Nu zijn er al meer dan 20 supermarkten die hun producten verkopen en men hoopt dit aantal binnen een jaar op te voeren tot 50. De productie met de compounds gaat niet zo goed als gehoopt dit wordt vooral veroorzaakt door de gewijzigde marktomstandigheden. Samen met de importeur worden er afspraken gemaakt tot het opzetten van 2 producten en dan in grote aantallen. Ze zeggen toe dat ze dit willen doen. Na 4 dagen ga ik met de importeur naar Ramya waar toch weer terugval is in de kwaliteit. De importeur ziet het met dit bedrijf niet zitten maar plaatst toch een order die per zeecontainer vervoerd moet worden. Als deze test goed uitvalt, kan ze op jaarbasis 12 containers voor hem produceren. Nadat we afscheid nemen van de importeur gaan we aan de slag. Ik deel Thushari mee dat ze nu niet meer nieuwe zaken moet ontwikkelen maar haar organisatie beter moet gaan leiden en controleren. Door toeval kom ik bij het hotel in contact met een Nederlander (Bert) die jarenlang op de farm van Sieb van Doorn heeft gewerkt. Als ik hem vraag of hij openstaat voor een job bij Thushari dan wil hij daar wel gehoor aangeven. Dus heb ik Thushari geadviseerd om Bert aan te nemen die dan de leiding voor de kwekerij op zich kan nemen .Dit is gebeurd en nu maar hopen dat het allemaal goed komt. Nog 3 dagen naar de gebroeders waar ik eigenlijk niet zoveel meer voor kan doen, dus nemen ze mij mee om langs de supermarkten te gaan kijken en deze weer in te richten zodat alles weer fris is. Prima zoals ze dit doen dit biedt voor hen veel perspectief. En ook dit keer kom ik weer thuis met een nog ernstiger aandoening van bacteriële ziektes, nu neem ik het besluit om voorlopig maar niet meer naar Sri Lanka af te reizen.