Maandag 4 maart 2024 

Vandaag komen we als groep bij elkaar bij Zaal Beltman in Diepenheim. Het is een gezellig samen zijn en doordat er 5 geheel nieuwe deelnemers deelnemen wordt de nodige kennis uitgewisseld. John houdt een korte power point presentatie en legt de spelregels uit. Maandag 15 april krijgen we het bericht dat Herman Heijmer na een kort ziekbed is overleden, dit verschrikkelijke nieuws hadden we niet zien aankomen hij was nog zo positief ingesteld. Wij wensen met ons allen Betsy veel sterkte toe. Donderdag 2 mei krijgen we weer een slecht bericht Jannie Bloemers heeft een zwaar fietsongeluk gehad en heeft een gecompliceerde beenbreuk opgelopen en kan samen met Berry niet meer deelnemen. Wij wensen jullie veel sterkte en van harte beterschap toe. 

Woensdag 22 mei vertrekken wij om 13,15 uur samen Lidy en Johan uit Goor, net na Diepenheim pikken we Ingrid op met haar mini caravan en gaat zij tussen ons inrijden het wordt haar eerste echte vakantiereis en dat ook nog met een groep. Even na 14 uur zijn we bij Camping Goorzicht in Aalten en beide campers  zijn al  geïnstalleerd, door de uitval van 2 stellen heeft de camping een nieuwe indeling gemaakt. Tegen 17.00 uur is iedereen klaar met de installatie en roep ik een briefing bijeen om 17.30 uur. Het blijkt dat in Aalten en omgeving het kraanwater is besmet met de enterococcen bacterie is besmet het advies is om het water voor gebruik 3 minuten te koken.

Tijdens de briefing staan we stil bij het overlijden van Herman en het ongeluk dat Jannie is overkomen. John neemt de praktische zaken door terwijl de zon zijn best doet om te gaan stralen. Het wordt gezellig en we leren elkaar al een beetje beter kennen, het blijkt uit dat we ons nogmaals verplaatsen naar een zonniger plek en de glazen worden weer opnieuw gevuld en er wordt gezellig gekletst. Ik had van mijn verjaardag nog een restje bruine bonensoep over wat ik samen met Ingrid heb opgegeten. Later in de avond gaan we nog kaarten met Ine, Lidy, Jan en Johan.   

Donderdag 23 mei na toch wel een sterk afkoelende nacht geen ontbijt in de ochtendzon. Iedereen gebruikt zijn ontbijt in caravan of camper en het blijft maar fris en zwaar bewolkt. De eersten die het aandurven zitten om 11 uur op de fiets. Wij vertrekken even na 13 uur voor een tocht van 38 km maar hebben moete om het eerste knooppunt 40 te vinden en gaan dan maar via KNP 36  naar KNP 37 in het centrum van Lichtenvoorde waar we weer op de uitgezette route zitten. Maar eerst wordt nog de Lidl bezocht voor de ene  vanwege een actie van koelboxen, de andere vers brood en ik voor nog meer vers drinkwater. Daarna vervolgen wij de uitgezette route door mooie natuurgebieden.  We komen in het boekenstadje Bredevoort  en drinken ons wel verdiende drankje op het  terras bij Betrand die ons alles kan vertellen over de wijn en  het “Goor” een gebied dat zich na de ijstijd heeft ontwikkeld en de IJssel Westwaarts heeft terug gedrongen. Tegen 17 uur zijn we terug op de camping en beginnen met de voorbereiding van het buffet. Plotseling moet alles snel gaan onze cateraar Vleesbedrijf Kleinsman uit onze eigen Twente is een half uur eerder dan gepland. Dus onder mooie weersomstandigheden kunnen we aan het voortreffelijke buffet beginnen. Iedereen geniet van de fijne spijzen en het weer zorgt er voor dat het lang buiten zitten kan worden het is bijna niet te doen om na bed te gaan en met een kleine groep blijven we nog lang genieten van een mooie avond.

Vrijdag 24 mei ben ik een beetje later opgestaan ik werd pas om 8.30 uur wakker. Als ik bij de douches kom blijkt dat er in douchecabine 2 de knop waarmee je de watertoevoer opent er uit is geknapt, enkele kunnen zich hierbij ook nog douchen. Ik waarschuw de receptie en de eigenaarsluit de kraan af. Na het ontbijt voorspelt buienradar een natte dag en valt er dus weinig te genieten, ik breng de bakken van het buffet naar Maureen die in Aalten woont en morgen haar moeder in Goor bezoekt en de bakken dus terug brengt naar Bentelo. Als ik terug kom zit iedereen wel buiten bij zijn caravan of camper en maar kijken wat buienradar voor ons in petto heeft. Dan verschijnt de melding dat na 14.00 enige tijd droog zal worden dus met ons vijgen maken we een fietstocht van 48 km en in het begin vallen er nog wel een paar druppels en 200 meter voor terugkomst begint het weer te regenen. Echt Hollands weer maar we worden er niet blij van. We moeten het Molca spel voor deze avond afgelasten dan blijft er niet veel anders over dan een kaartje te gaan leggen.

zaterdag 25 mei ik ben al vroeg wakker en de zon straalt aan de hemel, het is wel fris en het gras is erg nat. Na het ontbijt begint het te betrekken en buienradar heeft niet veel goeds voor deze dag te melden. Maar beloofd is beloofd ik heb een fietstocht van ca 30 km gemaakt waarbij waar de beroemde bakker in Dinxperlo fietsen. Tegen 11 uur blijkt dat er 10 personen meegaan dus even goede instructies en de 2 Jannen gaan de rij sluiten en trekken de veiligheidshesjes aan en ikzelf mag vooropgaan met mijn oker kleurige jas. Onze 2 dames hebben de honden mee in de hondenkar en kunnen goed meekomen in de groep ondanks de viezige motregen in het begin. Af en toe zijn de paden erg drassig door de vele regen van de laatste tijd.Maar halverwege komen wij dus aan in Dinxperlo en bij knooppunt 70 verlaten wij de route en fietsen naar de straat die de grens vormt tussen Duitsland  en Nederland. Ik weet daar een geweldige broodjeszaak en daar genieten we met ons allen van een heerlijk broodje terwijl er ook nog een bui neervalt.  We vervolgen onze uitgestippelde route die nu over beter wegen gaat, net voor we de camping bereiken gaan er nog enkelen rechtsaf naar Aalten stad om nog even boodschappen te doen. Voor 15 uur zijn we weer terug op de camping en tegen 17 uur gaan we gezellig borrelen bij de kleinste caravan  van de groep en dan komt ook de echte fietsgroep terug van een 70 km tocht door de oude IJssel vallei zij hebben genoten van deze tocht en ook onze 30 km heeft enorm genoten. Tegen18 uur komt de zon nog even tevoorschijn en spelen we voor het eerst Molka waarbij iedereen enthousiast meedoet zelfs Felix het kleinkind  van Jenny en Jan mag meedoen. Deze avond zijn Jan van Ine, Bennie en ik de winnaars. Helaas is het te koud om nog langer buiten te zitten en leggen we met ons vijven nog een kaartje, We gaan  vroeg slapen morgen willen nog een tocht van 75km maken.

Zondag 26 mei als ik om 7.30 uur opsta is de hemel strakblauw en ga ik maar snel douchen, maar er zijn al meer reisgenoten vroeg opgestaan. Na het ontbijt zet ik de route opnieuw op van Routique  naar Knooppunten.nl en het blijkt dat er 4 KNP meer zijn. We drinken samen met Lidy en Johan koffie bij Ine en Jan en Lidy heeft een kan gezet voor onderweg. Tegen 10.30 vertrekken we met 8 reisgenoten voor de trip van 75 km.  Langzaam begint het meer te betrekken en trekken we maar weer een trui aan en de mooie tocht gaat door zowel open veld als wat smallere bospaden. Bij het Hilgoermeer is er geen mogelijkheid om een plekje voor 8 personen. Maar in Winterswijk/ Kotten vinden we een ideale plek bij de school onder het dak van de fietsenstalling gebruiken we de lunch en de koffie. Joke moet met haar hondenkar afhaken vanwege de accu. We fietsen ook een stuk door Duitsland en net voor de grens is de accu van mijn telefoon leeg en wordt de begeleiding van knooppunten.nl stopgezet maar gelukkig heeft Lidy een volle extra accu bij haar en kan ik de telefoon weer opladen want mijn eigen accu is stuk door diepte ontlading. We maken mee dat we door een poortje Nederland weer ingaan moeten door een diepe watergang en komen tegen 16.30 uur in Bredevoort het boekenstadje. De meesten willen op het terras maar ik wil graag naar de camping om de voortent droog binnen te halen. Jan helpt mij en na 20 minuten is de voortent droog opgeborgen.  Ingrid heeft inmiddels via Whats app voor 11 personen tafels geregeld in het restaurant van de camping om 19 uur. Maar er wordt gevraagd of we wat eerder kunnen eten vanwege de trek die er is als fietsgroep sluiten we daar bij aan en wordt de tijd verzet na 18.15 uur maar tegen 18 uur begint het te onweren en te regenen dus vertrekken we met paraplu’s naar het restaurant waar we van een heerlijke maaltijd genieten. Als de maaltijd genuttigd is is het weer aan het regenen, met een volle buik terug naar de camping eneen uur later spelen we nog enkele potjes kaart.   

Maandag 27 mei ik ben al vroeg wakker en ga ontbijten en mijn krantje lezen, tegen 9.00 uur zetten we de fiets binnen 3 minuten bij Ingrid op haar caravan en precies half tien vertrek ik met de 2 dames om als eerste de voorbereidingen te maken op camping Brockhausen in Stokkum  bij ’s Heerenberg. We worden vriendelijk ontvangen en als reisleiding krijg ik alles uitgereikt en als we onze pootjes van de caravan net hebben uitgedraaid komen de eerste al weer binnen. Tegen 13 uur is iedereen weer goed geïnstalleerd en gaan de eersten al weer fietsen. Ik ga  niet mee ben te druk met voorbereiden van het eten want ik heb de de 2 alleenstaande dames uitgenodigd. Samen met Ingrid fietsen we naar het centrum van ’s Heerenberg  de winkels liggen kort bij elkaar ik doe snel de boodschappen bij de Lidl en moet bij de action een powerbank kopen de mijne is stuk. Terug op de camping begin ik met de voorbereiding van de maaltijd, het wordt gekookte aardappels met een mini beenhammetje en pepersaus daarbij een gemengde salade en een thuis gemaakte Rabarbermoes. De dames vinden het zo lekker dat ze spontaan aanbieden om af te wassen. We hadden graag Jeux de Boulles willen spelen maar vanaf 20 uur gaat het langdurig regenen.

Dinsdag 28 mei het zonnetje komt toch af en toe tevoorschijn met ons eigen veldje drinken we gezamenlijk koffie. Jenny en Jan vragen of ik even bij hen wil komen en dan krijg ik te horen dat ze naar huis moeten vanwege familieomstandigheden er is begeleiding nodig bij een ernstige zieke. Tegen 11 uur vertrekken we zijn zevenen voor een fietstocht. We beginnen in ’s Heerenberg en bezoeken daar kasteel Huis Bergh wat leuke plaatjes oplevert en een groot spandoek maakt duidelijk dat er gerenoveerd wordt. Ers staat toch meer wind dan we dachten als we de heuvelachtige stad uitfietsen, er moet soms stevig getrapt worden. Bij Landgoedhuis Landfort gebruiken we de lunch. Als we de grens met Duitsland passeren worden knooppunten anders aangegeven dan bij ons, bij knooppunt 69 moet je de route even verlaten om het prachtige Wasserburg Anholt te bezoeken. Een mooi kasteel met prachtige tuinen en waterpartijen, na de bezichtiging gaan we weer terug naar de route om de boulevard van Emmerich te bezoeken, maar de dames willen liever een terrasje in de winkelstraat en aldus geschiede. En natuurlijk moet er dan even geshopt worden. Tegen 17 uur zijn we thuis en kunnen nog even gezellig samen iets drinken tot om 18.25 uur de eerste bui begint te vallen, en dat ging de hele avond en nacht door. De Duitse radio meld voor woensdag einer Trauicher Tag mit viel Regen. Dat wordt dus niet fietsen op woensdag.

Woensdag 29 mei eindelijk lukt het om iets langer te kunnen slapen vanochtend was het 8.30 uur na een nacht met veel regen. Eerst ga ik even boodschappen doen bij de Lidl en kom er achter dat ik de lege blikken ben vergeten mee te nemen. Als ik weer terug ben op de camping is het toch enigszins zonnig en blijkt het een paar uur droog te blijven. Ik vraag of Ingrid zin heeft om mee te gaan naar Hoch-Elten ooit Nederlands waar op de top een kerk staat. Ook het kerkhof ziet er erg goed verzorgd uit. We nemen het wandelpad naar het uitzicht punt naar het Rijndal maar jammer dat het niet echt helder is dan kun je wel tot Kleve en Kalkar kijken. Ook staat er een bijzonder kunstwerk de Stenen Poort gemaakt door Christoph Wilmsen-Wiegman van Noors graniet, dit ter gelegenheid van het Melenium jaar voor de poort staat de stoel van de vorstelijke Abdissen bij de St.Vitus kerk. We gaan weer terug naar de camping en zien dat de fietsers weer gestart zijn. Ik ga lekker verder met lezen en de website en Polarsteps bijwerken.  Als de fietsers terug zijn begint de zon hoe meer te schijnen en gaan we gezamenlijk een glaasje drinken, we zijn nu toch wel met een klein groepje over. Rikie en Jan nodigen Ingrid en mij uit om bij hen te eten, dus moet de shoarma nog maar een dag wachten. Rikie heeft een heerlijk Italiaans gerecht met salade erbij gemaakt en een verassend toetje zorgt er voor dat het een feestelijke maaltijd geworden is. Jan en ik mogen de afwas doen en was klaar zijn moeten we direct door naar het Jeux de Boulles spel waar we ons verdelen in 2 teams van 5  en wordt er via kaarten de teams gevormd van de rode en zwarte. Na 3 kwartier blijkt dat de zwarten hebben gewonnen met 13 – 5. We drinken nog gezamenlijk koffie en doordat het snel afkoelt gaan we tegen 23 uur maar de caravan opzoeken.

Donderdag 30 mei na de koffie ga ik met 5 anderen de route via de Gelderse poort en de Rijndijk fietsen. Het is wisselend bewolkt en we genieten van het mooie polderlandschap op het eerste gedeelte. In Pannerden  overvallen we de visboer en bestellen een broodje haring of paling. Als we langs de Rijnwaarden fietsen vinden dat toch wel een bijzonder stukje en als in de buurt van Tolkamer langs de echte Rijn fietsen zien we een info bord met alle informatie over de Rijn. Eenmaal terug op de camping drinken we koffie en begint Ingrid over haar remlicht van de caravan, ze gaat de ANWB bellen maar die kan haar niet helpen met de oplossing. Wel Gerard die heeft na bestudering van de achterlichten de oplossing het blijkt dat rechts de lamp een dubbelfunctie heeft van licht en remlicht en deze lamp zit er gewoon verkeerd om in, Ingrid blij met de oplossing en zo zie je weer het voordeel van een groepsreis met elkaar lossen we de problemen op. In de mooie maar koude avond wordt er nog Molka gespeeld met dit keer Inge en John als winnaars.

Vrijdag 31 mei de laatste dag van de meimaand zou er nog een processie in Kevelaer zijn? Kevelaer ligt ca 45 km van onze camping en Rikie, Jan en Inge willen wel graag mee als ik er naar toe ga. Maar eerst koffie drinken bij Jan en Ine en die gaan met Lidy en Johan fietsen door de Ooijpolder en via Nijmegen weer terug langs de Waal en Rijn. Wij gaan dan even naar 11 uur naar Kevelaer in Duitsland waar veel Maria processies en herdenkingen zijn. De stad is versierd met de kleuren geel en wit, de Pauselijke kleuren. Het is moeilijk om een Parkeer plaats te vinden maar bij het stads kerkhof is veel ruimte en nog gratis ook. We bezoeken de kapellen en kerken en zijn onder de indruk vooral de Maria kapel waar pelgrims hun sieraden offeren aan Maria. Ook de pelgrimskapel waar vooral veel schilden hangen van eerdere pelgrimstochten hangen soms wel 200 jaar oud. We steken kaarsjes op met ieder zijn eigen intentie maar vooral 1 voor wat mooier weer. In de winkelstraat is een restaurant die vandaag de Schnitzels in de aanbieding heeft voor € 9,95 inclusief patat en saus naar keuze. Het is een perfect senioren portie en de bordjes gaan dus bijna leeg terug. Als we even voor vier uur op de camping terug zijn schijnt de zon volop, zou het kaarsje gewerkt hebben?

Zaterdag 1 juni vandaag ga ik samen met de fietsploeg Ine, Lidy, Jan en Johan de fietstocht maken die zij gisteren hebben gefietst maar dan in omgekeerde richting. Voordat we beginnen drinken we eerst de koffie bij mij en als we om 10.30 uur willen starten komt Joke er ook bij maar zij wil onderweg afhaken omdat de accu niet toereikend is voor de hele tocht met de hondenkar achter de fiets. Via mooie paden langs de Rijn komen we bij de afsplitsing van de Ijssel en steken met het pontje over om de dijk van wat nu de Waal heet te volgen. Het weer is niet zo gunstig als voorspeld maar met 18º C is het goed te doen met een vest of jas aan. Het is in ieder geval droog. Als we Nijmegen binnen rijden via de nieuwe Waalbrug blijkt er een grote markt te zijn. De viskraam kunnen we niet zo maar aan voorbijgaan dus wordt er Kibbeling gegeten, en wordt ook nog voorraad ingeslagen bij de poelier en groenteman. Daarna verlaten we de stad en duiken de Ooijpolder in een mooi natuurreservaat waar veel water is, voor mijn gevoel beduidend minder ooievaars dan 15-20 jaar geleden toen ik hier ook was. En dan onderweg komen Dinie en Bennie tegen zij fietsen de route tegen ons in, even gezellig gekletst en daarna bij Millingen met het veertje na de overkant. We hebben een gezellige groep mannen uit Brabant die met hun Zundap brommers onderweg zijn naar Groenlo bij het veertje ontmoet. War opvalt er zijn ook veel wandelaars onderweg die het Pieterpad lopen want we zitten op hun route. In Elten drinken we een glaasje op het terras en de laatse 6 kilometer wordt snel afgelegd. Bij Lidy en Johan is het avond terras maar hier en daar wordt eerst opgeruimd want morgen trekken wij verder naar Manderveen. Nadat alles is ingepakt leggen we weer een kaartje met ons vijven bij Lidy en Johan.

Zondag 2 juni vandaag vertrekken wij naar de volgende camping in Mander, ik heb de eindafrekening met de campingbaas op kunnen maken, hij bleef bij zijn standpunt dat voor de uitgevallen familie toch conform de Recron voorwaarden 85% betaald moest worden. Omdat we ons als groep zeer netjes hadden gedragen hoefde ik de vroeg aankomst premie van € 10,00 per equipe niet te betalen. Om 10.15 vertrekken de eerste 2 en een half uurtje later start de rest met tussenpoos van 5 minuten. En rond 13 uur zijn we er weer allemaal en worden de pootjes uitgedraaid en de tenten er weer aangebouwd. In de loop van de middag komt de zon meer en meer tevoorschijn en gaan er 4 dames al op stap naar Ootmarsum, ze hebben het erg gezellig en genieten volop, Onze samenkomst om te toasten op deze camping kreeg daardoor wel een uur vertraging.

Maandag 3 juni ik ben al vroeg wakker om 7.45 ga ik met de was naar de wasmachine die is niet bezet dus de was er in, Lidy en Johan zijn al onderweg naar Deventer voor een behandeling. Na het ontbijt is de was al weer klaar en stop ik het in droogautomaat maar als die klaar is is het niet echt droog dus nog maar een keer de Sepp kaart er voor gehouden voor een nieuwe droging. Nadat we koffie hebben gedronken is de was lekker warm en kurkdroog. Het bed weer opgemaakt en de was opgevouwen. Samenn met Ine en Jan wandellen we naar de cirkels van Jannink. ( De ronde akkers zijn in de jaren dertig van de 20e eeuw op de heide van Mander aangelegd in opdracht van Gerhard Jannink, textielfabrikant en grootgrondbezitter uit Enschede. Hij had in Noord-Amerika gezien dat ronde akkers voordelen hadden boven rechthoekige. De velden konden vanuit het midden in een spiraalvormige gang worden bewerkt zodat de machines niet behoefden te keren.)  Even na 12 uur zijn Lidy en Johan weer terug en beginnen we aan een fietstocht die grotendeels door Duitsland gaat het eerste stuk is kaal en vlak. Maar het wordt steeds mooier maar ook moeten we meer klimmen en dalen, af en toe zelfs pittig. Net voor Vasse stoppen we bij een leuk terras maar wel met zelfbediening, als de eigenaar de drankjes brengt krijgen we veel te horen van hem hoe hij door personeelsgebrek nu werkt. Hierbij verteld hij dat hij een specialist is in taarten bakken en onstaat het idee om met onze groep op vrijdagmorgen op de camping koffie te gaan drinken met zijn gebak en we laten aan hem over wat het wordt. In de avond eet ik bij Lidy en Johan en nadien ga ik de afwas doen en gaan zij de bestelde koelboxen ophalen in Almelo want die kunnen we goed gebruiken bij het Hapjesbuffet. En even na 21 uur leggen we nog een kaartje.

Dinsdag 4 juni ik ben al vroeg wakker en na het ontbijt doe ik eerst de afwas. Vandaag komt Betsy van Herman op bezoek en hoor ik dat Ine zich niet lekker genoeg vindt om te fietsen. Het is half elf als er een luxe zwarte Mercedes ons terrein oprijd en Betsy door Scotty (Henk) gebracht wordt. Het is een fijn en emotioneel moment voor allen. We drinken gezellig koffie en kletsen er wat af. Betsy gaat ook nog bij Rikie en Jan langs en de zwarte Mercedes vertrekt weer naar Goor. Inmiddels heb ik besloten om vandaag niet te fietsen eens een keer lekker boek lezen en de voorbereiding voor het Hapjes buffet doen. We hebben gebeld met de familie Koopman die ook vele jaren mee zijn geweest op reis maar door gezondheidsreden niet meer mee konden, zij komen vanmiddag. Tegen 16 uur komen Willy en Freddy per fiets en hebben een tas met advocaat, Mummelman en wijn meegenomen om ons te trakteren. De zon komt nu regelmatig tevoorschijn en we zitten heerlijk in het zonnetje vooral oude reizen nogmaals te evalueren. Even na 18 uur gaan ze weer terug naar Ootmarsum en maak in een warme hap. In de avond kaarten ik met Lidy, Joke en Johan.

Woensdag 5 juni vandaag gaan we een fietstocht van 54 km maken die richting Tubbergen gaat en via Ootmarsum weer terug naar de camping. Ine en Jan gaan niet mee maar Joke sluit aan om onderweg weer af te haken ivm accu capaciteit. Het is een mooie tocht met veel mooi natuurschoon en toch wel af en toe een stevig klimmetje of een lang stuk vals plat. Als we even voor vier uur thuis zijn moeten we snel aan het werk. Wij hebben vanavond het Hapjesbuffet waarbij elke equipe een hapje maakt voor elke deelnemer. We starten om 17 uur met een glaasje en na een half uurtje gaat ieder zijn eigen hapjes halen. Als alles is uitgestald op de tafel zien we een mooi en lekker buffet. De zon komt steeds beter tevoorschijn en de wind gaat afnemen. Het wordt een gezellig samen zijn, we moeten nog een keer de tafels en stoelen verplaatsen om van de zon te kunnen blijven genieten. Tegen 21 uur is alles opgeruimd en afgewassen. En zoals gebruikelijk sluiten we af met een potje kaarten.

Donderdag 6 juni en weer ben ik vroeg wakker, gelukkig is het opklarend weer maar wel erg fris volgens Radi Oost is het vanochtend op de grond bij nul graden geworden. Tegen 11 uur gaan we als Marokko groep op de fiets voor een tocht van 64 KM. Het is hier een fiets eldorado we komen door prachtige natuurgebieden glooiend met af en toe een steile klim of afdaling. Toppers zijn de watermolen van Belts, Huize Singraven bij Denekamp en het Springendaal waarbij we op de grens van Nederland en Duitslan op Duits grondgebied een drankje drinken bij beim Schweinswirt im Koningshoek. Een groot vreetcomplex maar wij zijn de enigste gasten. Jan en Ine adviseren om de route te verlaten en een kijkje te nemen bij Hoeve Springdaal een prachtige camping met een visvijver en ook weer zeer grote plaatsen. Terug op de camping is het lekker weer en tijdens de borrel komen mijn vrienden Willy en Harrie even aan ze hebben hun seizoen plaats bij camping Snieders 4 km hier vandaan neer gezet. Samen met Ingrid maak ik de diepvries wat lichter en eten we prei kerrie ovenschotel. Bij een heerlijke avond spelen we nog Molka Jan van Ine wint 2x maar Joke doet nu ook echt mee zij won ook 1x .

Vrijdag 7 juni vandaag de laatste dag in Mander zoals eerde afgesproken vandaag gebak dag, eerst ga ik nog even bij de Lidl in Ootmarsum langs maar om 10.15 ben ik terug op de camping met de geweldige taartpunten. Onze bakker heeft niet overdreven met zijn hoge taart stukken. De dames hebben er een hele toer aan om de punten op  de bordjes te krijgen, maar de stralende zon zorgt er voor dat het genieten is. De punt van Bennie is wel erg groot uitgevallen hij past niet op het bordje dus wordt het vanuit de doos opgegeten. Ik ga niet fietsen heb een spannend boek in de serie van inspecteur Wallander en wil het boek graag uitlezen, dat lukt ook nog voor dat we gaan borrelen in de nog steeds aanwezige zon. Daarna wordt het weer opruimen en inpakken. Er wordt nog een kaartje gelegd nadat ik even na 22 uur winnaar ben sluiten we af en gaan naar bed.

Zaterdag 8 juni Dinie en Bennie vertrekken al om 9 uur zij zijn er vandaag niet bij hebben een feestje en omdat het allemaal zo dicht bij is zij sluiten zondag weer aan. Om 11 uur vertrek ik als eerste en merk dat de rit te snel verloopt want we mogen pas na 13 uur aankomen. Bij Zwolle kom ik nog in een file maar bij de afslag naar de camping is er een goede mogelijkheid om te parkeren en nadat ik gestopt ben komen de eersten al binnen 5 minuten aan. Met Jan en Ine spreek ik de regie af en ga dan 5 minuten voor 13 uur naar de camping en juist bij aankomst begint het te regen en met boerin Dora nemen we de eerste zaken door, en roep ik de anderen op om te komen. En na een uurtje zijn de meesten weer goed geïnstalleerd. Lidy, Ine, Johan en Jan willen weer kilometers maken en gaan er weer op uit met de anderen genieten we van een borrel op een beschut plekje. Ik heb zelf veel pin van een bilspier ik heb mij verstapt bij het aanspannen van de voortent. Maak mij warme eten klaar en

Zondag 9 juni gelukkig heb ik vannacht redelijk kunnen slapen na het innemen van de pijnstiller ging het steeds beter. Als ik opsta is het stralend blauw  maar de temperatuur is maar 9º en de dauw ligt op het gras, de douche heeft een harde straal en werkt als een soort massage. Maar na het ontbijt neemt de bewolking toe, we drinken koffie bij Ine en Jan, Lidy en Johan horen dat Tom en Francis op bezoek komen om te fietsen. Ine en Jan zetten een eigen koers uit, van Rikie krijg ik paardenzalf om mijn pijn te bestrijden en die doet zijn werk wel. Na mijn fruit lunch ga ik samen met Ingrid naar Elburg en wordt getrakteerd op een 0,0 Afligem biertje. In de haven liggen een aantal Botters schepen waar vroeger mee gevist werd op het IJsselmeer. Deze mooie antieken bruine  zeilschepen geven je inzicht hoe vroeger de kost werd verdiend aan de oevers van de Zuiderzee. Terug bij de camping drinken we met zijn allen een gezellig glaasje, ik bak frietjes voor diverse aanwezigen en geniet zelf van een oven gebakken Zeebaars filet. Later op de avond komt Rikie met een voorstel om de Orchideeën Hoeve te bezoeken, ik reageer er positief op ga er telkens graag naar toe om mijn Nomenclatuur bij te houden. We sluiten de avond af met kaarten waarbij ik de gelukkige winnaar ben.

Maandag 10 juni na een goede nachtrust begonnen met een havermout ontbijt, koffie gezet voor 10 uur koffiemoment en om half elf met 2 auto’s en 5 vrouwen vertrokken naar Pantropica ( voorheen de Orchideeën Hoeve ). Het beloofd een erg regenachtige dag te worden en we verbazen ons er niet over dat het mooi druk is bij Pantropica. Als we binnen zijn kunnen we onze regenjassen ophangen in de open garderobe, Rikie heeft de E tickets bij de hand en binnen enkele minuten stappen een waar tropische wereld binnen. De Ficussen en palmbomen zitten tot aan het dak en ook de beplanting onderin is tropisch. De bloeiende Orchideeën zijn veelal gekweekte rassen ooit in de begin jaren waren er ook nog veel wilde soorten aanwezig. De kinderen klauteren buiten de paden om langs watervallen en wild stromende beekjes leuk dat dit mag. Af en toe zie je dan opeens een bijzondere vogel op een brug of een paal zitten. De vlindertuin laat veel vlinders zien jammer dat de voertafels leeg zijn dus wordt het moeilijker om ze te fotograferen. Ook de flamingotuin is bijzonder gelukkig kunnen we er zelf overdekt lopen want het regent nog steeds volop. We ontmoeten elkaar weer in het Hanami Flowerpark en gebruiken onze bon voor gebak met koffie tussen de duizenden bloeiende hangplanten. Tegen 15 uur gaan we weer naar huis en ondanks de regen zien we het in de verte opklaren. Als we op de camping aankomen begin ik aan de voorbereiding voor het avondeten, op voorstel van Ingrid gaan we met de meesten van de groep om half zeven eten in de kantine van de camping. Dat wordt een gezellig samen zijn ik heb een pasta gerecht voor 5 met een saus op basis van pulled chicken en dat is erg lekker een idee voor verder in plaats van gehakt bevalt dat perfect. Ik hoef niet af te wassen en Jan van Rikie vraagt of ik bij hen de uitzwaai wedstrijd van Nederland tegen Ijsland wil zien. Het is een mooie wedstrijd Nederland wint met 4-0 dat geeft vertrouwen richting het EK. Het beloofd een koude nacht te worden dus maar een deken extra nemen maar helaas die heb ik niet meegenomen dit weer verwacht je toch niet meer in juni. Maar morgen is het misschien wel allemaal anders na 18 uur regen.

Dinsdag 11 juni de weersvoorspelling voor vandaag valt mee maar helaas wel met veel wind. We hebben een route van 48 km door de IJssel vallei en komen bij Zalk waar we met het pontje moeten oversteken, maar ja het hoge water voorkomt dat het pontje kan varen dus moeten we een omweg maken via Zwolle wat ons 13 km extra kost. Door Zwolle kon ik met de navigatie wel weer op de route komen. We moeten 1 keer 5 minuten schuilen voor een bui. Als we weer op de dijk zijn hebben veelal tegenwind en is het dus stevig trappen. Onderweg komen we Dinie en Bennie tegen die dus ook door Zwolle zullen moeten fietsen. We komen in de mooie stad Kampen en gaan op een terras genieten van een drankje en als het tegen 17 uur aan is nemen we de korstte route naar de camping en hebben we er 60 kilometer opzitten. Joke heeft een zijwand gekocht en de 2 dames proberen om deze aan de luifel te bevestigen maar dat gaat niet lukken dus moet er omgeruild worden.  Als we nadien samen zitten verteld Gerard ons dat Maria steeds meer last van heimwee heeft en dat ze donderdag niet verder meegaan maar naar huis gaan. Dat was wel even schrikken voor ons jammer dat het gebeurd maar het is niet anders. En in de avond wordt er weer gekaart je kunt ook niks anders met dit weer.

Woensdag 12 juni vandaag de laatste dag in de polder bij het opstaan schijnt de zon uitbundig zal het dan toch een betere dag worden dan voorspeld? Na de koffie gaan de echte fietsers voor een onbekende tocht op pad, ik blijf thuis want ik heb afgelopen nacht bijna niet kunnen slapen. Ingrid gaat met Joke, Rikie en Jan naar Urk en Schokland en hebben veel gezien en genoten. Ze eten uitbundig kibbeling en genieten volop, Ingrid scoort zelfs kleding bij de bank van het leger des heils. Ook de fietsers scoren onderweg een kibbeling menu en als ze na 90 kilometer thuiskomen hoeven ze niet meer warm te eten. Uiteindelijk wordt de dag afgesloten met kaarten en dit keer vestigt Jan een nieuw record door na 4x geven winnaar te worden. Morgen gaan we verder ik heb de voortent droog binnen gekregen en morgenvroeg alleen nog het vloerkleed weg halen nu maar hopen dat de nachtrust wel lukt.

Donderdag 13 juni als we opstaan is de wind duidelijk minder en het wolkendek iets meer open, allemaal zijn ze beduidend vroeger wakker. Na het havermout ontbijt ruim ik de laatste dingen op en als ik wil aankoppelen is de accu te zwak voor de mover. Blij dat ik nu een achteruitcamera op de auto heb en het lukte perfect om de koppeling boven de kogel te krijgen. Om 10 uur is er koffie en daarna neem ik afscheid van Maria en Gerard en het blijkt dat Jan van Ine de caravan van Gerard heeft gekocht en dat ik de doorschuifluifel er aan over houd, Ine zal zelfs het uitgescheurde hoekje repareren. 10.20 uur vertrek als eerste en ben om ca 11.30 bij camping de Grebbelinie in Renswoude en samen met de baas bepalen we hoe we het groepenveld zullen indelen, met een paar haspels heeft iedereen een goede aansluiting en kunnen ze de hapjespan gebruiken. Jenny en Jan zijn er ook weer bij en dat wordt door iedereen gewaardeerd. Iedereen is voor 12.30 uur binnen en als alles is geïnstalleerd wordt er al weer gefietst want het is heerlijk weer geworden met een wazig zonnetje en net 18 graden zijn we zeer tevreden. Bij terugkomst kunnen we bij aangenaam weer even borrelen. Ik schuif aan bij Ine en Jan zij hebben een heerlijke curry pasta met groente geroerbakt. We gaan eindelijk weer eens Molka spelen en hebben Ine, Jan van Rikie en Johan als winnaars. En tijdens het spel ook nog koffie gedronken eindelijk weer avond dat we buiten konden genieten tot de schemering.

Vrijdag 14 juni afgelopen nacht heeft het af en toe geregend maar voor vandaag zou het overwegend droog blijven met ons vijven willen we door mij uitgezette route naar de Planken Wambuis fietsen een tocht van 56 km. Joke wil het eerste stuk wel meefietsen maar haakt na ca 20 km af voor een eigen voortzetting. Het is een prachtige route over de Veluwe met als hoogtepunt de Ginkelse heide. Bij het monument  worden we door een student van de Universiteit Wageningen aangehouden met een vraag om een 5 minuten durende enquête mee te werken, de vragen gingen vooral over natuurbehoud versus economie. Even moeten we stoppen voor een miezerig buitje en op 600 meter van de camping wordt het ook weer even nat. Als we terug zijn op de camping ga ik na Scherpenzeel om de Chinees te bezoeken om morgen een gezamenlijke Chinees buffet te genieten. Ik ben te vroeg en ga maar in een café een kop koffie genieten en ben ook toe aan een nieuwe braadpan de huidige is helemaal krom getrokken.  Bij de Hema slaag ik en hoop zo weer een goed ei te kunnen bakken. Jammer dat het steeds mot regent maar tegen 17 uur breekt de zon weer door en genieten we van ons drankje bij Jenny en Jan. n de avond wordt er nog fanatiek Jeux de Boulles gespeeld, en wint Jan van Ine weer het kaarten. Net voordat ik naar bed wil gaan barst er een zwaar onweer los met een geweldige lichtflits en een oorverdovende knal. Ook komt er nog een zware regenbui er achter aan, en valt er weer in de nacht veel water. 

Zaterdag 25 juni even na 8 uur sta ik op en als ik wil douchen zie ik dat de luifel van Ingrid is weggezakt aan de linkerzijde en dat er een bak vol water in de luifel hangt. Na het douchen wil ik met Jan van Jenny het nodige herstellen en als we bezig zijn krijgt Jan de volle bak water over zich heen. Er zit een scheurtje in de luifel maar dat gaan we repareren als het droog geworden is. Na het ontbijt blijkt het de hele dag flink te blijven waaien met windkracht 4 a 5 dus is het toch verstandiger om de caravan van Ingrid te verplaatsen naar een punt waar ze minder kwetsbaar is. Met behulp van velen hebben we binnen 20 minuten de caravan naar de andere kant van het kampement verplaatst en staat ze beschut door de bomen voor de Noordwester winden. Ondanks de voorspelling van buien en harde wind gaan we toch fietsen de camping heeft een route naar het Rijndal waarbij we via 2 pontjes en 2 provincies fietsen. We hoeven maar 2x licht te schuilen waarbij het bushokje het meest comfortabele was en hier dan ook onze koffie gedronken. In Rhenen krijgen we te maken met een stevige klim en in Veenendal genieten we van een drankje en doen daar onze boodschappen ik scoor er 2 paar schoenen bij de winkel van Schuurman. Terug op de camping schijnt een waterig zonnetje en bereiden we ons voor op het Chinese buffet. Dat wordt om 18.45 uur gebracht en ziet er voortreffelijk uit en smaakt uitstekend. Mijn koelbox heb ik op verwarmen gezet en dat ging uitstekend en als we net klaar zijn met het eten begint het weer een beetje te regenen en schuilen de mannen en vrouwen gescheiden zich snel onder de luifels. Met de buik goed gevuld en nog veel over gaat iedereen naar zijn eigen verblijf morgen is het Vaderdag en hebben we nog wel een Chinese lunch over voor iedereen.  

Zondag 16 juni Vaderdag het wonder is geschied ik slaap uit tot 8.45 uur na het ontbijt zet ik koffie voor het samen zijn en ga de appelflappen halen bij de receptie die net vers afgebakken zijn. De met folie afgedekte flappen leg ik onder het dekbed en bij de koffie zijn ze nog heerlijk warm. De 4 gaan ondanks de weersvoorspelling toch fietsen, wij krijgen na 12 uur een bui van ruim een uur over ons heen maar de kilometer vreters houden het nagenoeg droog. Jenny en Jan vertrekken naar Goor i.v.m. condelance  maar Jan zal woensdag weer aansluiten bij de groep maar Jenny blijft achter om haar dochters te ondersteunen. In de middag willen we voetbal kijken in de receptie maar de beamer heeft een te slechte kwaliteit dus de 2e helft proberen we te streamen. Dat lukt aardig en ondanks de forse regenbui zien we Wout Weghorst bijna op het einde de verlossende overwinningstreffer maken en zingen met ons allen Hup Holland hup en nog diverse andere gezangen. We borrelen nog en de zon breekt door en met 7 personen kunnen we het restant van de Chinees wegwerken welke via magnetron en geschakelde koelbox op warmte kunnen maken en houden. Ook wordt er in de avond nog geboeld en gekaart. Als we de voorspellingen mogen geloven wordt het weer langzaam aan weer beter.

Maandag 17 juni ben er vroek wakker zal wel komen van het mooie weer, na het douchen lekker ontbijten en bij Ine een boterham geleend om vandaag maar een keer te zondigen en een boterham gebakken ei te maken voor onderweg. Maar eerst maak ik een wandeling want achter de camping ligt het centrum van de Grebbelinie een prachtig natuur reservaat is het nu na een half uurtje weer terug en de koffie aangezet. Even na 10 uur drinken we koffie en beginnen aan de fietstocht van 56 km naar de Utrechtse heuvelrug. Een prachtige tocht met veel natuur en ook wel zeer dure huizen. We drinken op het terras van het informatie centrum een glaasje maar helaas is de info op maandag gesloten. Als we terug op de camping zijn blijkt dat er bezoek is van Lies en Gert uit Leusden ze zijn bij Rikie en Jan en na een hartelijke begroeting hebben we een gezamenlijk Happy Hour. Puck is vandaag 5 jaar en daar zingen we voor, het is heerlijk zitten in de avondzon en eindelijk eens aangenaam weer. De dames dagen de mannen uit om weer tegen elkaar te boelen. We wachten af hoe dat gaat verlopen. IK breek alvast alles op want morgen moet ik naar Goor voor een bespreking bij Herfstzon samen met de kinderen dus zal ik wel laat  weer terug zijn.

Dinsdag 18 juni als we opstaan is het nog droog maar de voorspelling is dat er deze dag veel water gaat vallen, ik rijd tegen 10 uur naar Goor en ben er even voor elf uur en maak snel de was in. Op de camping wordt er gebridged en spelletjes gedaan onder de luifel. In Goor regent het volop en nadat we het gesprek met het team van Huize Hefrstzon hebben besproken nodigen de kinderen mij uit voor een etentje. Omdat het kraanwater in Goor vervuild is eten we in Markelo. Om 21.00 uur ben ik weer op de camping gelukkig maar dat ik maandag alles al had ingepakt.

Woensdag 19 juni een stralende zon bij het opstaan en iedereen is weer vroeg uit de veren. Om 10 uur drink ik nog koffie en rij om half elf weg. Het is wel duk op de weg maar er zijn geen files net voor 12 uur ben ik op de camping en de ontvangst door de dochter van de boer is zeer hartelijk, ze legt mij uit wat waar is en zij heeft zelf de indeling gemaakt en ik sta op plaats 6. Langzaam komen de anderen binnen en kort voor de aankomst verliest Joke haar fiets door een drempel. Lidy kan nog net op tijd stoppen en Johan brengt de fiets naar het hotel. Bij thuiskomst kan de fiets weer gereed worden gemaakt om te fietsen. Jan van Ine en ik halen deze op bij Hotel de zoete inval ca 2,5 km van de camping. De smalle wegen zijn te berijden maar je moet wel goed oppassen. Camping Blauhek is een mooie boerencamping in een bijzonder water gebied. Even na 3 uur is iedereen geïnstalleerd en worden de fietsen alweer gepakt. Ze maken een tocht van 43 KM en spotten vliegtuigen bij Halfweg. In het begin van de avond bakken we met ons allen pannenkoeken, er ontstaan mooie creaties en alles smaakt uitstekend. Maar het was vooral heel gezellig jammer dat de zon achter de bomen verdwijnt want het koelt dan nog snel af. En opeens een sensatie er is een kalfje geboren maar een week te vroeg. De boer heeft het niet geweten dus onze dames de boer gewaarschuwd en deze legt het kalfje op een plek met stro. In de avond gaan we kaarte

Donderdag 20 juni tot mijn grote schrik wordt ik even na 9 uur wakker schijnbaar geen last gehad van de opstijgende vliegtuigen want we liggen onder de polderbaan. Vandaag is Ine jarig en kost het enige moeite om de groep bijeen te krijgen voor de aubade. Maar als we over het veld al zingend met Happy birthday for you kijkt de hele camping mee hoe we Ine toezingen en feliciteren met haar verjaardag ook Jan krijgt de nodige zoenen. We drinken gezellig koffie en de jarige heeft gezorgd voor iets lekkers erbij. Nadien gaan we zijn zevenen beginnen aan een fietstocht van 60 km die dwars door Haarlem voer en via het schatrijke Aerdenhout komen we in Zandvoort. Op de boulevard staat een geweldige viskraam en ik laat de fiets spontaan staan om een nieuwe haring te scoren, de anderen beginnen aan de restjes pannenkoeken van gisterenavond. Als we aan de tocht door de duinen beginnen is het lekker zonnig weer geworden en gaan de jassen uit. Na de duinen komen we bij Noordwijk dwars door de bollenvelden waar bijna alles is afgestorven en de oogst dus kan beginnen. Lange tijd fietsen we langs de Haarlemmer ringvaart en via de buitenwijken van Haarlem zijn we tegen 5 uur weer op een zonnige camping. We beginnen bij de jarige in de schaduw te borrelen maar schuiven toch op naar het zonnige gedeelte van de camping. Nadien gaan we op uitnodiging met de alleen reizende en Rikie en Jan bij Ingrid eten ze heeft een heerlijke macaroni schotel met verse salade en we sluiten af met een toetje van tiramisu, vandaag wel een beetje te veel gezondigd binnen mijn afval dieet.   

n maar naar 4x schudden is Johan al winnaar een nieuw record.

Vrijdag 21 juni ik ben weer vroeg wakker en het eerste wat ik doe kijken naar het weerbericht het is weer compleet anders dan gisterenavond, nu wordt er enige regen verwacht zo tussen 12 en 13 uur. Na een goed ontbijt en de koffie kijken we nogmaals  nu bestaat de kans op een iets langere durende buien, maar desondanks vertrekken wij voor een tocht van 59 km richting IJmuiden we steken het Noordzeekanaal over met de pont en met ons vele scholieren de pont is voor fietsers gratis. Daarna via de duinen naar Wijk aan Zee we zien de Hoogovens die er lustig op los dampen, we kunnen de klachten van de bewoners wel voorstellen. Als we weer bij het Noordzeekanaal zijn blijkt dat er geen pont is om over te steken tussen KNP 97 en 96 maar een dure watertaxi die past om half vier weer begint. Het is inmiddels al een tijdje aan het motregenen en in de korte tijd nemen we een te snelle beslissing om via het andere veer weer terug te gaan, achteraf hadden we via het sluizencomplex over kunnen steken. Alsof we nog niet genoeg pech hebben en onze route hebben aangepast naar de oude route komen we voor een kuil in het fietspad te staan met circa 30 cm waterhoogte, we durven het niet aan om met onze middenmotor er doorheen te fietsen. We besluiten om via de wegwijzers zo snel mogelijk de camping op te zoeken want we zijn inmiddels doornat door de voortdurende regen. Met enige moeite vinden we een korte weg naar de camping en sluiten we af met 73 k op de teller. We drinken nog ee gaasje bij Lidy en Johan onder de luifel en zijn op tijd klaar om op 17.45 uur op de fiets te stappen voor onze laatste gemeenschappelijke maaltijd. We bezoeken restaurant de Toerist in Spaarndam een mooie oude bruine kroeg, we hebben een tafel voor ons allen in de nis. Het eten wat wordt uitgeserveerd is super het zijn best forse zeer smakelijke porties. Het bedienende personeel is fantastisch en als er een fles rode wijn omvalt en Lidy de nodige spetters over zich heen krijgt wordt ze van alle kanten geholpen en komt de eigenaar zich excuseren en vraagt Lidy om indien nodig haar kleding te laten reinigen voor zijn kosten en overhandigd haar zijn kaartje. Even voor 9 uur stappen we weer op onze fietsen en racen naar de camping om bij Rikie en Jan TV te kijken naar Nederland tegen Frankrijk door de 0-0 liggen we goed op koers voor 1/8 finale. Het wordt snel koud en bij het laatste fluitsignaal zoekt iedereen snel zijn eigen onderkomen op.

Zaterdag 22 juni het einde is in zicht maar het weer is eindelijk aan het verbeteren. En daar worden allemaal meer blij van. Ik ben er weer vroeg uit en zet koffie voor de ochtend. Vandaag moet ik een keuze maken meet met de fietsgroep of naar de feestelijke havendagen in IJmuiden, de keuze valt op IJmuiden en de fietsgroep kiest voor een tocht naar Amsterdam. Rond elf uur gaan we met de anderen richting de havendagen en eenmaal in IJmuiden aangekomen vindt Jan van Jenny de perfecte route naar het evenement. We kunnen onze fietsen goed kwijt en ik zie dat Joke een lekke band heeft op de hondenkar. Jan van Rikie wil deze wel plakken en we spreken af om eventueel tegen 15 uur weer te vertrekken. Ik ga met die andere Jan op pad en na ca 80 meter hebben we al een haringkar te pakken en scoort Jan een broodje haring maar ik neem eerst een broodje paling, oei oei wat lekker was het. We zijn verbaasd over de mooie opstelling we zien de Koninklijke Marine met promotie en of instructieschepen. Jan komt weer helemaal tot leven als ex marineman. We gaan een grote zandzuiger bezoeken en dalen en stijgen over vele trapjes, als zeeman moet je wel over een conditie beschikken. We drinken een biertje op het dek van een oude zeesleper en dat is het goedkoopste biertje van het hele feest terrein. Er ligt een enorm visserschip van Vrolijk uit Scheveningen, helaas mag Jan niet mee aan boord vanwege zijn sandalen. Het schip heeft 45 bemanningsleden en die dienen in 2 ploegen 12 uur op 12 uur af en dat voor ca 25 dagen, daarna ben je weer die 25 dagen vrij. Alle vis wordt aan boord verwerkt, schoongemaakt en verpakt. De voorraad kartonnen dozen wijst op de enorme omvang. Als ze ca 260.000 kg vis hebben gevangen keren ze weer terug naar de haven van IJmuiden. De mess is een plaatje een luxe restaurant kan er niet tegen op helaas mocht ik er niet fotograferen. Door het op en neer gaan van de vele trapjes krijg je achteraf spierpijn. Maar samen met Jan nemen we de terugweg via het sluizen complex en komen tegen 17 uur in Spaarndam de overige bezoekers uit de groep tegen. In de heerlijke zon genieten we nog van ee drankje en na het eten wordt er geboeld en uiteindelijk worden de dames winnaar. Met de nodige spierpijntjes ga ik dan maar slapen. 

Zondag 23 juni na een geweldige nacht slapen wordt ik pas om 8.45 uur wakker bij een strak blauwe hemel. Vandaag wordt de korte broek aangetrokken want het blijft een mooie dag volgens de voorspelling. We willen deze laatste dag nog een stevige fietstocht maken dus maak een boterham met ham een gebakken tomaat en 2 kleine gebakken eieren. Ine heeft per ongeluk in de groepsapp iedereen uitgenodigd voor de koffie en daar wordt ze extra druk mee want ze komen allemaal op de koffie. Het is een beetje on-Twents als de koffie op is moet ze de gasten laten zitten omdat we gaan voor een fietstocht van 70 KM. We gaan naar het zuiden richting Aalsmeer en komen vooral langs veel water waar het erg druk is met veel bootjes, wielrenners en fietsers. De Haarlemerring Vaartweg is druk bevaren zeker bij Aalsmeer waar die door de Westeinde plassen loopt.  We zijn boten in allerlei prijsklassen voorbij komen van een kleine sloep tot een jacht van meer dan een miljoen. We fietsen rondom de “Grote Poel” en ik stel voor om even te gaan kijken naar de veiling gebouwen die de anderen nog nooit hebben gezien. De veiling is het grootste aaneengesloten gebouw van Europa en met de exporteurs afdeling aan de andere zijde weg is het bijna een stad die door een brug wordt verbonden waar de karren met bloemen en planten heen en weer gaan. 5 dagen in de week gaan er ca 1200 vrachtwagens met bloemen er in  emn enkele uren er naar er weer uit. De veiling haalde vorig jaar een omzet van 5,1 miljard euro. We vervolgen onze weg en zijn met de korste keren weer op de route en komen voorbij een mooie molen die bewoond wordt, en dat hebben we geweten als er 1 van de heren moet plassen achter de heg komt er een schreeuwende en vloekende bejaarde vrouw naar buiten. We laten heter maar bij en fietsen verder even na 16 uur zijn we weer op de camping na 74 km en genieten van een koud drankje. Tegen 17 uur zit de gehele groep bijeen en houdt John als reisleider zijn toespraak. Er wordt even stil gestaan bij diegene die om welke reden dan ook de reis niet hebben meegemaakt of hebben beëindigd. De mooie gebieden en de daarbij horende campings worden genoemd alsmede de vele mooie fietsroutes en ondanks de vele voorspellingen van regen en wind weten we tussen de buien door toch onze activiteiten te doen. Daarna brengen Ingrid, Joke en Bennie een aubade aan de reisleiding en heel toepasselijk op de melodie als de lente komt dan stuur ik jou! Dit zingen we dan ook als iemand 3 x gemist heeft met Molka John krijgt daarna namens allen een enveloppe uitgereikt. Er wordt nog even gezellig bij gekletst en dan wordt door de meesten opgeruimd en het eten gemaakt. Ik eet samen met Jan van Jenny een heerlijke maaltijd daarna spelen we nog Molka en zit de reis er op. Het was wel een reis met pechgevallen maar ook met geweldige fijne reisgenoten een reis om niet te vergeten, Reisgenoten bedankt.

 

 

Ver over berge klinkt ????