Reisverslag 5 meren tocht

22 mei t/m 23 juni 2022

 

Donderdag 17 februari komen we voor de eerste keer als groep bijeen in zaal Beltman te Diepenheim het kunststadje van Overijssel. Op 1 echtpaar na die op vakantie zijn is iedereen om 10.30 uur binnen en beginnen we aan de koffie of thee met Twentse krentenwegge. Aansluitend presenteren Herman en John een overzicht van de reis en komt er al spontaan naar boven om een bezoek te brengen aan de wijngaard van Hermann Peitz welke in Nederland door Herman vertegenwoordigt wordt. We gaan onderzoeken of we met 2 busjes dit kunnen doen voor de rit van circa 80 km. Na de presentatie gaan we gezellig bij elkaar zitten en merken dat het wel goed klikt met elkaar en gaan er dan ook van uit dat het een gezellige en fijne reis wordt. We sluiten tegen 13.00 uur af met een heerlijke soep en brood maaltijd en iedereen wenst elkaar het beste en zien elkaar weer terug in Karlstein a.d. Main op 22 mei.

16 april Herman komt met de mededeling dat hij en Betsy  niet kunnen deelnemen aan de reis, de chemokuren hebben niet het gewenste resultaat opgebracht en nu gaan ze een immuno therapie doen die elke 3 weken herhaald moet worden. Geweldig jammer dat we hen moeten missen tijdens deze reis.

Zaterdag 21 mei Het was de bedoeling dat Lidy, Ine, Johan en Jan deze dag zouden vertrekken om de gasten op te vangen. De buurman van Lidy en Johan lag op sterven en ze wilden daar op wachten dus hebben we met Jan en Ine afgesproken dat wij meegaan. Maar de buurman was eerder overleden en de buren drongen er op aan dat ze gewoon moesten vertrekken ze had liefdevol afscheid kunnen nemen. Dus dan gaan we maar met ons drieën en tegen 11 uur ontmoeten we elkaar op de B54 bij Gronau na ca 30 km net als we de A31 gepasseerd zijn is de weg door een ongeluk geblokkeerd en draaien we om en gaan via de A31 richting Dortmund als we net op de A45 rijden horen we dat deze tot woensdag is afgesloten voor alle verkeer wegens werkzaamheden. We moeten of dwars door het binnenland gaan of we moeten via Keulen gaan we besluiten om de snelweg te volgen vanwege de vele dorpjes en de 30 km zones  de omweg kost wel 120 km extra. Maar even na 18.00 uur zijn we op de camping zetten alles op zijn plaats  en gaan in het restaurant een schnitzel eten met een heerlijk glas bier en wijn er bij. Genieten nog even na en gaan dan slapen.

Zondag 22 mei  Even voor 11.00 uur komt de eerste binnen en tegen 16.00 uur zijn we compleet, er wordt al gefietst en er wordt formule 1 gekeken en we zien Max weer winnen. We stellen het Happy Hour met een half uurtje uit want het is nog te warm om allemaal in de zon te zitten. Na het welkom krijgt ieder een borrel aangeboden namens Betsy en Herman  een Goors koffielikeurtje.  Ze worden al zingend bedankt en met onze nieuwe gasten die nog niet eerder mee waren klikt het goed. Nog even de spaghetti warm maken en daarna de afwas we hadden nog een kan koffie welke met de buren werd opgemaakt en daarna nog een drankje voor het slapen gaan, we sluiten een mooie en fijne dag af met een goed gevoel over de groep.  

Maandag 23 mei Ze kunnen niet langer wachten er moet gefietst worden tegen 11 uur   vertrekken ze in 3 groepen en ontmoeten elkaar weer bij het pontje van Seleingenstad na de oversteek gaat elke groep zijn eigen gang, Ria en ik vertrekken zelf om 12 uur en fietsen op de tandem naar Aschaffenburg. In de stad aangekomen moeten we veel lopen het is te steil om voor ons te fietsen. We eten in het hartje van de stad een heerlijke lunch met toch wel een slap bakkie koffie, af en toe valt  er een druppel we besluiten om dan maar zo snel mogelijk weer dezelfde weg langs de Main terug te nemen. Waar jaren geleden de koolzaad planten zo mooi bloeiden staat nu allemaal granen wel iets saaier voor nu maar in juli zal dat wel weer mooi geel kleuren. We drinken een glaasje met de buren, ga eten koken en tijdens de afwas komt er stortvloed aan water naar beneden welke er voor zorgt dat er 3 caravans geen stroom meer hebben. Als het water net is weggetrokken komt er nogmaals een zware bui over ons heen en blijft iedereen op zich zelf in de caravan.

Dinsdag 24 mei De fietsers trekken er allemaal op uit, wij zelf maken er een luie dag van Ria rommelt lekker in de caravan, ik probeer te lezen maar dommel zo maar weg. Na de middag even naar de supermarkt en de auto weer aftanken  je komt nu boven de 100,00 € uit. Tegen 17.00 uur komen de fietsers weer terug de langste afstand was 68 km. In de avond spelen we Molka en onze nieuweling Harm wordt de winnaar. We zitten met jas aan nog tot het donker buiten maar het is sterren helder dus dat wordt een koude nacht.

Woensdag 25 mei Harm heeft ons uitgenodigd voor een glaasje op zijn kampioenschap tegen 17 uur zijn we welkom. Een groep van 8  gaat de tocht naar Frankfurt maken langs de Main. Wij gaan met een omweg naar Sellingenstad het mooie oude stadje met de oudste bibliotheek van Duitsland ook de historische Basiliek en het naast gelegen klooster met zijn unieke kruidentuin zijn de moeite waard, we steken ook over met het pontje en gaan naar de weekmarkt in Kahl an Main. Er staan kramen met lokale producten groente, bloemen en kleding, wij stellen de maaltijden voor 2 dagen vast bij het inkopen. Terug op de camping begin ik dan aan de groentesoep met rundvlees het worden 2 pannen vol. Omdat er geen ruimte is in het vriesvak gaat er 1 pan naar de buren. Om 17 uur gaan we dus met ons allen bij Harm op visite en toasten op zijn kampioenschap onder het genot van de nu stralende zon. Een half uurtje later komt de Frankfurt groep terug naar een tocht van 78 km en schuiven ook gezellig aan. In de avond zien we Feyenoord verliezen van Roma met 1-0 in Tirana Albanië.

Donderdag 26 mei Het is Hemelvaart maar ook Vaderdag in Duitsland, tegen 9.30 uur verzamelen wel 20 vaders zich bij het toiletgebouw en beginnen aan een biertje  ze hebben een soort bokkenkar bij zich die vol zit met bier en hapjes  daarna vertrekken ze te voet. De fietsgroep gaat weer op de pedalen en haalt weer dik 60 km  wij zelf gaan eerst met Ria en Gerrit naar Sellingenstad maar het is enorm druk bij het pontje, wij fietsen verder en bezoeken het feest van de brandweer en reddingsdienst in Maifingen we waar daar ook in 2006 met Hemelvaart. Maar we moeten weer terug naar de camping want we gaan om 16 uur Midget Golf spelen, er hebben zich 12 aangemeld. Het is nog steeds redelijk goed weer met vooral in de middag veel zon. De winnaar van het golfspel komt uit Goor en zijn eega wordt ook nog 2e. We sluiten af met een drankje en onze fietsers kunnen we weer verwelkomen.

Vrijdag 27 mei Het is zwaar bewolkt als we opstaan, je kunt hier en daar al merken dat er morgen een reisdag zit aan te komen, de eersten beginnen al met opruimen.  Na de middag komt de zon voorzichtig tevoorschijn en 12 fietsers  trekken er nog op uit. Wij gaan de koelkast aanvullen want in Oostenrijk is wel iets duurder. Om 17 uur wordt er nog even geborreld en daarna wordt alles klaar gemaakt voor de reis van morgen  zaterdag en zondag zijn reisdagen om de afstand naar Ossiach te overbruggen hebben we een tussenstop nodig.

Zaterdag 28 mei Als eersten vertrekken Theo en Henk die om 7.15 uur de weg opzoeken. De anderen beginnen een uur naar de tijd en wij moeten nog afrekenen op camping het lukt ons precies 9 uur te vertrekken samen met Jan en Ine. We komen als laatste aan bij camping Kaiser camping in Bad Feillingenen en gelukkig kunnen we aangekoppeld blijven staan. Met de camping heb ik een meningsverschil inzake het te betalen bedrag ze zeggen we accepteren de ACSI card maar zeggen er niet bij dat het hoogseizoen op 21 mei is begonnen. Ik kan er nog iets vanaf praten en ben rap weer terug bij de caravan een koud biertje heb ik wel zin in.  Het welkomstdiner wat we bewust hebben verlegd naar deze camping begint vanwege de drukte al om 17 uur en is uitstekend verzorgd en iedereen heeft er enorm van genoten. We drinken nog een glaasje na en gaan vroeg slapen.

Zondag 29 mei We vertrekken samen met Lies en Gert als eerste om 8.15 uur en moeten onderweg nog even een stop maken om te tanken. We kunnen mooi constant 83 km per uur rijden maar bij Salzburg wil de navigatie mij de andere kant opsturen omdat ik nog tolwegen vermijden heb opgeslagen uit de Sardinië reis. Als we net in Oostenrijk zijn begint het te regenen. Bij de tolpoort van Tauern tunnel moeten we van baan wisselen omdat in onze baan een auto stuk gaat, maar na 10 minuten zijn we er doorheen en blijven in de regen doorrijden naar Camping Kalkgruber in Alt Ossiach. Laat het net even droog zijn als we aankomen en met de bazin gaan we de camping op waar ze alles uitlegt. Als we beginnen met het opbouwen regent het weer maar ook de eersten komen dan al binnen, zo krijg je amper de kans om je eigen spullen even gereed te maken. Tegen 16.00 uur is iedereen weer binnen en we houden om 20.00 uur een briefing in de ontvangstruimte. Het is hier perfect geregeld door Verena Schabus de eigenaresse, ze heeft voor elke deelnemer een pakketje met informatie en de gratis gastenkaart. Het is inmiddels ook droog geworden maandag wordt een overgang dag naar het mooie weer voor de rest van de week.   

Maandag 30 mei Als we opstaan is er nog weinig van de Zon te zien het is maar 7 graden en we beginnen dan maar aan de was en schoonmaakdag. De fietsers reserveren een plekje voor in de bus  maar er kunnen maar 8 personen mee voor de donderdagtrip komen er dan 2 bussen zodat iedereen mee kan. Een groep gaat met de gastenkaart een gratis treinrit maken anderen kiezen alsnog als tegen 11 uur de zon er door komt om te fietsen of te wandelen. Met veel indrukken komen ze weer thuis en de avond is nog niet geschikt om buiten te blijven zitten dus leggen we een kaartje in de ontvangstruimte, als we om 22.00 uur naar de caravan willen giet het uit de lucht.

Dinsdag 31 mei Truus is vandaag 70 jaar geworden en dat gaan we uitbundig vieren we brengen haar een aubade om 9 uur en worden uitgenodigd voor de koffie om 17 uur. De fietsgroep moet naar de bus waarbij ze pech hebben dat het zeil van de aanhanger niet open kan met veel gedoe lukt het dan toch om te vertrekken naar een 50 km verderop gelegen punt te brengen. Wij gaan met de jarige en Ria en Gerrit rondom het meer fietsen af en toe is het wel even doortrappen op de tandem maar we halen alle hellingen. We genieten van de mooie doorkijkjes over het meer, van de drakenvliegers hoog in de lucht en van een uitstekende maaltijd onderweg. Om 17 uur is iedereen weer bij elkaar en vieren we de verjaardag van Truus uitbundig. Ik stel voor vanwege de weersvooruitzichten om te onderzoeken of we de camping in Zell am See kunnen overslaan er wordt die week veel regen verwacht en de camping heeft geen ontmoetingsruimte. Iedereen stemt er mee in hoewel er enige discussie kwam want de verschillende weerberichten hadden verschillende voorspellingen. In de avond hebben we het kaarten afgemaakt, Jan was dit keer de winnaar.  

Woensdagn1juni in de ochtend geregeld dat we de camping in Zell overslaan, de aanbetaling krijgen we terug wat erg netjes is. Jammer genoeg kunnen we niet een paar dagen eerder naar de Wolfgangsee maar blijven we dus 12 dagen aan de Puttersee waar genoeg te zien is en waar ook volop gefietst kan worden. Tegen 11 uur ga ik met José boodschappen doen want vanmiddag gaan we forel eten en de 4 nieuwe dames gaan daar salades bij maken. Verena heeft een eigen forellen kwekerij en ze biedt ons deze aan voor € 14,00 per kg  schoongemaakt en al. Als we om 16 uur de forel willen ophalen dan is ze net klaar met het slachten. Samen met Harm en Bennie  maken we de forel in folie waarbij we de nodige knoflook, kruidenboter, ui en cherry tomaatjes mee opvullen. Als we dan tegen 17.30 uur willen beginnen met het warm maken van de forel krijgen we de grote pan niet opgang. Dus  links en rechts worden de pakketjes met forel verspreid om op te warmen bij de barbecue gaat dat sneller dan bij de ovens maar het gaat allemaal lukken. De heerlijke salades verdwijnen als sneeuw voor de zon en de smaak van de vis wordt zeer gewaardeerd. We sluiten af met een drankje en liggen eens vroeg in bed.

Donderdag 2 juni Om 9.15 uur staat de bus met fietsaanhanger voor de camping, een grote groep gaat mee in de bus die hen naar Hermagor zal brengen om vandaar uit terug te fietsen naar de camping een tocht van dik 75 km. Wij gaan met Ria en Gerrit de Vilach Alpinestrasse rijden waarbij prachtige uitzichten zijn. Helaas begint het in de bergen hoe langer hoe meer bewolkt te raken niet geweldig voor een mooie foto. Op het hoogste punt van 1732 meter staan 4 hedgestones met ieders een spleet waarbij de 4 jaargetijden de zon doorschijnt op een bepaalde tijd hierbij wordt ook uitleg gegeven over de Zon wendde en de gelijke tijden van licht en donker. Op de terugweg rijden we door de stad Villach  maar komen in Ossiach uit om daar een sorbet te eten. Tientallen dure cabrio’s  van Aston, Audi Lamborghini etc trekken aan ons voorbij het is een soort rally van rijke stinkers. Even na 17 uur komen de fietsers moe maar voldaan terug en als ze nog maar net achter een drankje zitten ga ik rond om een kaart voor Betsy en Herman te ondertekenen en een nummer plaats voor de volgende camping te trekken. Als ik bij de laatste ben begint het regenen, ik haal Ria op om ook een drankje te gaan drinken en even daarna stort het met bakken uit de hemel een dik half uur lang regent het pijpestelen en staat menig plekje onder water. In de avond zijn we op ons zelf  morgen gaan we met de trein er op uit.

Vrijdag 3 juni even naar 10 uur gaan we met 19 reisgenoten op de fiets naar het 2 km verderop gelegen station van Steindorf. Om 10.40 uur gaat de trein en in Villach splitsen we ons op 6 gaan de stad in de overige 13 treinen verder naar Velden aan de Wörthersee. We gaan van het station te voet naar de boulevard van het mondaine Velden en genieten eerst van koffie met Apfelstrudel op het terras, regelmatig komt er een auto voorbij van een paar ton geld speelt hier geen rol. Om 13.25 uur nemen we de boot naar Klagenfurt en zitten eerst op het zonnedak maar de zon verdwijnt en gaan we beneden zitten als de zon eer doorkomt gaan we op het achterdak zitten. Na 2 uren varen komen we aan in Klagenfurt en gaan met de stadsbus naar het 4,5 km verderop gelegen station. Er is enige paniek van diverse treinen vallen uit vanwege een ongeluk op het traject naar Villach  wij kunnen ontsnappen  door de route via Sankt Vei tan de Glant te nemen. Als we om 18.40 uur aankomen begint het juist te regenen en sprinten we in onze zomerse kledij terug naar de camping waar we als verzopen katten aankomen. De groep van 6 heeft een privé tocht over het meer gemaakt en is wel net voor de bui op de camping. In de avond zien we voetbal en Nederland wint met 4-1 van België.

Zaterdag 4 juni de meesten zijn weer aan het fietsen, wij bliven op de camping waar de zon weer stralend aan de hemel staat. We maken de caravan weer op orde en in de loop van de middag komen de fietsers weer terug en als we bij elkaar zitten gaat eigenaresse Verena rond en heeft voor iedereen een eitje. In de avond  kunnen we heerlijk buiten kaarten het is een prachtige avond en tegen 23 uur zien we het in de hoge bergen weerlichten, zal de nacht ons onweer brengen?

Zondag 5 juni onze laatste dag op camping Kalkgruber, de meesten blijven bij de caravan en beginnen met opruimen. Wij gaan in de hitte van 30 graden nog een rondje om het meer fietsen wat heerlijk verfrissend werkt, we lunchen bij Camping Ossiachersee waar we 45 jaar geleden met ons gezin gestaan hebben. De bomen zijn inderdaad mooi groot geworden. Tegen 16 uur zijn we weer op de camping en bereiden we ons voor op het gezamenlijke bakken van de pannenkoeken. Het wordt onder mooie weersomstandigheden een feestelijk gebeuren. Op allerlei manieren wordt er gebakken en vliegen de pannenkoeken hoog door de lucht, verzadigd en opgeruimd gaan we tegen 11 uur naar bed.

Maandag 6 juni om 10.30 uur rijden we met José en Ad als eerste weg het is schitterend mooi weer en we genieten van de mooie tocht door de Alpen als we dan op de A 10 de afslag naar Gratz nemen komen we al snel in de provincie Stiermarken waar het ook supermooi is  de boerderijen op de heuvels  de tocht door het Ensdal  en we zijn net voor 14 uur op de camping, als we goed en wel eruit zijn hoe de nummering is  komen de eersten al weer binnen. Camping Puttersee is mooi gelegen met terrassen richting het meer wij hebben de plaatsen dichtbij de receptie en het supermooie toilet gebouw. In een frisse avond wind spelen we Molka Lies is de eerste winnaar en in het 2e spel lukt het Harm weer om de zege naar zich toe te trekken.  

Dinsdag 7 juni de meesten springen op de fiets nadat er koffie is gedronken om een beetje de mooie omgeving te verkennen ook wordt er door sommigen gewandeld. Op een paar spetters na blijft het droog. Wij gaan even naar de stad Liezen om voor Ria een nieuw horloge te kopen de oude heeft het begeven. In de stad is een mooi groot winkelcentrum en ook de bekende supermarkten liggen allemaal daar nabij. In een lekker zonnetje hebben we een Happy Hour  waarbij toch weer enkele spetters naar beneden komen en er opstopping ontstaat in de voortenten. In de avond gaan we kaarten bij Ine en Jan en na 4 rondes is Ria al de winnaar.

Woensdag 8 juni in de nacht heeft het geregend maar bij het opstaan is het droog. De fanatiekelingen vertrekken om 10 uur voor een tocht van 60 KM in het mooie Stiermarken. Wij hebben weer een wasdag het beddengoed wordt gewassen en de caravan weer schoon gemaakt, veel wordt weer omgepakt en krijgt weer een andere plek. Ik ga in de recreatieruimte de beamer testen want morgenavond gaan we de pub quiz spelen. Als tegen 4 uur de zon doorbreekt komen de fietsers terug en worden we op de camping verrast door een groep trekkers die met de caravan er achter op stap zijn. Happy hour is weer puur gezellig waarbij het zonnetje gekoesterd wordt. In de avond zien we met 5 mannen Nederland moeizaam winnen met 2-1  van Wales dankzij een prachtige kopbal van Wout Weghorst in de laatste minuut. Tegen 23  uur gaan we naar de dames caravan waar zojuist het kaarten geeindigd was.

Donderdag 9 juni het is zwaar bewolkt met af en toe een miezerig buitje, er worden wandelingen gemaakt en wij gaan met Ria en Gerrit naar het Benedikter Stift in Admont  ca 30 km van de camping. In dit klooster bevindt zich een unieke bibliotheek de grootste klooster bieb van de wereld. Als we in Admont  zijn wordt je naar een parkeerplaats geleid, imposant komen de gebouwen met de kerk op ons over. De entree is € 13,50 en is een modern ogende entree, door een poortje en en dan met de lift naar de eerste verdieping, via een lange gang  met uitzicht op de kerk kom je bij de bibliotheek die achter gesloten deuren ligt. Wat een pracht en praal mooie late Barok met een uniek geschilderd plafond. Hier is het gescheiden in een afdeling met liturgische boeken en gewone boeken zowel handgeschreven als de eerste drukwerken. Ook hebben de Benedictijnen paters veel andere zaken verzameld en gerubriceerd zoals  vele reptielen  op sterk water, enorm veel herbariums, opgezette vogels en wilde dieren. Ook is er een galerij met moderne kunst van Oostenrijkse kunstenaars. Na 3 uur rond kijken gaan we weer terug en doen nog even de boodschappen onderweg. In de avond spelen we in de ontmoetingsruimte de pub quiz met een mini tafeltje een sfeerlichtje en een drankje wordt het een gezellige avond. De meesten hadden toch wel moeite met de 39 vragen. Maar de dames Wil en Jopie werden de winnaars met 23 punten en mochten een flesje advocaat in ontvangst nemen. De avond werd met een gezellig samen zijn afgesloten.

Vrijdag 10 juni als we opstaan is het nog zwaar bewolkt maar de voorspelling is dat het eind van de middag gaat opklaren. Gelukkig is het wel droog en dus gaat de fietsploeg op stap naar Tauplitz  de wintersportplaats 15 km verder op maar wel 300 meter hoger. Wij rommelen wat aan en ver in de middag willen wij ook wel even met de auto naar Tauplitz  eens zien of we ons nog iets er van kunnen herinneren 28 jaar geleden zijn we er met de kinderen op wintersport geweest. Het enige wat we nog herkennen is de skilift en de kerk. In de winter is het een levendig oord nu was het er doodstil maar van eind juni gaat de lift weer open en dan zal het wel drukker worden. In de avond kaarten we in de ontmoetingsruimte en gaan tegen 23 uur naar bed.

Zaterdag 11 juni af en toe zien we de zon en gaan de eerste fietsers na de koffie alweer op stap, in de loop van de dag laat de zon zich steeds vaker zien en wordt het toch wel 22 graden. Wij gaan met een groep een tochtje van 15 km maken en gebruiken in Loch Ness aan de overzijde van de Puttersee het terras om er een heerlijk ijsje te eten. Terug op de camping wordt het borreluurtje in de schaduw gehouden want de zon schijnt er nu fel op los. In de avond zien we Nederland gelijk spelen tegen Polen 2-2.

Zondag 12 juni het is stralend weer als we wakker worden na het ontbijt drinken we koffie en is het verdacht stil in onze groep, in de loop van de middag zijn er enkelen die een duik nemen in het meer het water is 20 graden. Maar het is warm en rustig geen fietsers gewoon luilakken of zijn misschien al wel met de hapjes voor het hapjesbuffet bezig? We reserveren gewoon de ontmoetingsruimte en tegen 16 uur beginnen we met inrichten en komen de eerste hapjes al binnen want hier is het koeler dan in de caravans. Als we dan compleet zijn gaan we eerst de groepsfoto maken, daarna worden de hapjes onthuld en krijgen de makers hiervan een daverend applaus. Ze zien er heerlijk uit en de oudste deelnemer mag het buffet openen en de rest volgt al snel. Er wordt ook rijkelijk drank geschonken en tegen 18 uur als Jan met de laatste hapjes nog rondgaat is alles op gesoupeerd en is de tennistafel leeg. Dankzij het mooie weer wordt er nog lang na gekletst in zelf samengestelde groepjes zelfs de laatsten blijven tot 23 uur nog nagenieten en dan is het opeens weer rustig op de mooie camping.

Maandag 13 juni het is rustig op de bijna volle camping, het is bewolkt en te koud om te fietsen en er worden in de ochtend enkele buien vermeld, uiteindelijk wordt er later in de middag nog het rondje van 18 km gefietst en wij zelf gaan in Lienz  naar de XXL Lutz  winkel kijken. In de avond spelen we met ons zessen kaart in de ontmoetingsruimte. Als we dinsdagmorgen opstaan staat de zon hoog aan de hemel en is er veel blauw in de lucht. De fietsgroep van 8 vertrekt om 10 uur voor een tocht naar Amondt, wij genieten met een boek in de hand van het lekkere weer. Vanavond gaan we barbecueën en tegen 15 uur ga ik met de 3 mannen van de BBQ team op weg naar de Lidl in Lienz om de inkopen te doen. We zorgen voor een mooie boodschappenmand en komen dan de fietsploeg tegen in de Lidl die op de weg terug is en de mooiste tocht tot nu toe hebben gemaakt tijdens deze reis, na 80 km  zijn ze op tijd op de camping. Om 17.30 uur word de pan aangezet en het team begint met bakken, de gemaakte salade en gekochte kartoffelslade passen prima bij het vlees. Het is super gezellig en er wordt goed gegeten bijna alles gaat op. We zijn Nederland in de laatste minuut met 3-2 winnen van Wales.

Woensdag 15 juni het is weer een stralende dag dus bijna iedereen gaat wel fietsen of wandellen. Wij zelf fietsen het rondje om de berg van 18 km en tegen 16 uur is iedereen weer op de camping en wordt er vooral schaduwplaatsen gezocht het is nu 28 graden. Wij worden uitgenodigd om bij Ine en Lidy te komen eten een heerlijke pan gerecht met van alles er in smaakt bijzonder goed. Nadien spelen we kaart in de ontmoetingsruimte anderen zijn aan het Keezen.

Donderdag 16 juni bij het opstaan om 8.30 uur schijnt de zon weer heerlijk en kunnen we buiten ontbijten, menigeen gaat fietsen en of wandelen, wij zelf blijven bij de caravan ik wil een grote slag maken in  het 600 pagina’s tellende boek van Ludlum. In de loop van de middag begint het af en toe te rommelen en vallen er een paar spetters water uit een dichtrekkende hemel. Tegen 16 uur is iedereen weer op de camping en beginnen zich mooi te maken voor het etentje vanavond. Om 17.30 uur gaan de wandelaars er op uit en de fietsers een kwartiertje later, we gaan eten bij restaurant Zechmann wat op 1,5 km van de camping ligt. We kunnen dankzij het weer doorkomende zonnetje buiten op de veranda eten. We krijgen eerst allemaal een fritaten soep ( Pannenkoeken soep) daarna wordt een salade geserveerd en hebben we de keuze uit een grillteller, schnitzel of een cordon blue. Het uitgeserveerde eten is allemaal van uitstekende kwaliteit maar wel aan de vleesrijke kant. De meesten lukt het om het bord toch leeg te krijgen. Als ik wil afrekenen vraagt Peter of hij nog even wat zeggen mag en neemt het woord en benoemt dit etentje tot een einddiner mede omdat Ria en Gerrit zaterdagmorgen naar huis moeten vertrekken. Peter benoemt de hoogtepunten van deze reis en heeft voor de meesten van de groep wel iets te melden, zoals de fietsgroep die de 1000 km er op heeft zitten. Namens alle reisgenoten bedankt hij Ria en John voor de reisbegeleiding en overhandigd een enveloppe met inhoud. Ook John spreekt de groep onvoorbereid toe en geeft aan om een gedeelte van het bedrag te besteden aan een etentje met Betsy en Herman. Helaas begint het daarna net te regenen maar een dronken Oostenrijker geeft aan dat het over een kwartier wel droog zal zijn, en zo geschiede. We komen nog even samen in de ontmoetingsruimte drinken koffie en krijgen uitleg voor de volgende camping en trekken het plaats nummer wat even een enige consternatie geeft omdat ik 2x dezelfde naam bij een plaats nummer had opgeschreven. Bij het donker worden gaat een ieder zijn eigen weg en met de volle buikjes zal dat voor de meesten wel vroeg naar bed gaan worden.

Vrijdag 17 juni je kunt overal merken dat het morgen een reisdag is we gaan dan naar de Wolfgangsee,er wordt al volop opgeruimd en het is gelukkig weer een mooie dag de regenbui heeft het weer verder niet verstoord. Als we aan ons happy hour bezig zijn gaan Ria en Gerrit afscheid nemen van allemaal, met een beetje emotie is er voor hen een eind gekomen aan deze reis. We kaarten nog in de avond maar door de overwinning van Lidy  is het al vroeg afgelopen.

Zaterdag 18 juni we worden vroeger wakker dan dat we de wekker hadden gezet dus waren we ook iets eerder klaar om te vertrekken samen met Lidy en Johan genieten we van de mooie rit door het Salzkammergut. We hebben in de gaten dat de rit van 83 km te snel gaat en drinken we dus nog even koffie onderweg. We nemen door mijn schuld de verkeerde afslag en moeten door smalle straatjes weer terug naar de hoofdweg en zijn we om 10.54 uur op de camping, we worden door Eva verwelkomt maar zitten door de kenteken herkenning en    toch op het verkeerde veld en moeten dus omkeren door smalle paden om op de Sommerwiese te komen. Als we daar zijn, zijn er nog maar een paar plaatsen beschikbaar en de eersten van onze groep staan dan al bij de poort. Maar om even na 12 uur heeft iedereen zijn plekje weer ingericht en gaat aan de koffie en thee. Maar er moet al gefietst worden de ene groep gaat naar het mooie Sankt Wolfgang en de anderen naar St. Gilgen. Als we daar aankomen blijkt er het jaarlijkse dorpsfeest te zijn en dat gaan we met 15 man bezoeken, het is er nog niet druk we drinken er een glaasje en willen naar de supermarkt wat best even klimmen was. Ik ga eerder terug om informatie over de Zwölferhorn bahn op te halen die brengt je vanuit de stad naar 1522 meter hoogte. Terug op de camping maak ik de bruine bonensoep en het blijkt genoeg te zijn voor 8 personen. Zij verzorgen de afwas en het wordt een echte zomerse avond  tot laat zitten we buiten te genieten.

Zondag 19 juni de zon staat weer hoog aan de hemel het belooft vandaag een wolkeloze dag met 34 graden te worden. Er worden 3 fietsgroepen gemaakt  de sterken gaan voor de 3 meren route van dik 70 km wij gaan met 12 personen via Strobl waar we even aanleggen voor een muziek uitvoering in de muziek koepel, daarna vertrekken we richting Sankt Wolfgang en komen onderweg de andere groep tegen die met het pontje vanuit Abersee zijn overgestoken naar Sankt Wolfgang. Als we Sankt Wolfgang tegen 14 uur binnen rijden gebruiken we bij de eerste koffiekraam een drankje en bestellen stukjes kip met patat, helaas alles is wel aan de zoute kant en wordt niet alles opgegeten. We slenteren wat door de stad en zoeken verfrissing in een kerk, we besluiten om met de pont over te steken. We moeten dan de fietsen weer ophalen die boven stonden en gaan dan richting de veerboot  wat gewoon een lijndienst langs diverse plaatsen van het meer aanlegt. De boot komt binnen 15 minuten en alle fietsen kunnen gelukkig mee, we verbazen ons er over hoe er gezwommen wordt op de gekste plaatsen we vragen ons af hoe ze er kunnen komen. Na 40 minuten komen we aan in St.Gillen en moeten dan nog 7 km fietsen in de hitte tot de camping en duiken onder de bomen om enige verkoeling te vinden. Ook kunne we nog lang nagenieten in de zomerse avond. Maandag morgen brengen we een hulde aan de jarige Ine en versieren de voortent met de vlaggetjes. Na de felicitaties  krijgen we te maken met een stevige onweersbui met de nodige regen en ook wat hagel. Als het tegen 12 uur weer droog is komt de zon er doorheen en wordt het snel warm. De meesten gaan weer fietsen, wij gaan een rondrit maken rondom de Mondsee en de Attersee de route gaat vaak kort langs het water en je kunt regelmatig een stop maken. Het valt ons op dat de campings over vol zijn. We gebruiken aan de Attersee nabij de duikschool een heerlijke maaltijd in een ouderwets hotel. Als we tegen 16 uur weer terug zijn op de camping hebben we 102 km gereden. Het is wel erg warm dus zoeken we weer de dikke boom op en sukkelen een beetje in slaap het happy hour  werd in de schaduw genoten en in de avond hebben we de verjaardag van Ine gevierd als we goed en wel binnen zijn valt er nog een bui regen.

Dinsdag 21 juni  het is bij het opstaan zwaar bewolkt de eerste 2 equipes vertrekken om 7.45 uur zij willen de lange rit opsplitsen. Jammer dat de wolken zo laag hangen het plan om naar de Zwölfhorn te gaan kan niet doorgaan als je geen goed uitzicht hebt is dat jammer, het zal nu wel een dag worden van koffie drinken en beginnen met inpakken morgen gaan we voor 1 nacht weer naar Karlstein a.d.Main een rit van 560 KM. De vakantie zit er weer op al met al hebben we best goed weer gehad, waren sportief bezig en hebben vele gezellige momenten gehad. Alle reisgenoten bedankt.