Reisverslag Cinqueterre – Sardinië – Corsicareis 2020.

Vrijdag 25 oktober zijn we met onze mede reisgenoten bijeen, in zaal Beltman in Diepenheim. Samen met collega reisleider Theo Deegens presenteren we de reis in power-point en delen de reis en routeboeken uit. We hebben de afgelopen week al de ferry overtochten geregeld van Livorno naar Olbia dit wordt een dagtocht van ca 8 uur. En van Bastia naar Genua en dat wordt een nacht overtocht van ca 9 uur  we hebben dan allemaal een slaaphut.  Er is enige discussie over het meenemen van de fietsen, als reisleiding hebben we enkele fietservaringen van deze eilanden gedeeld maar dit heeft niet geleid tot een uniform standpunt iedereen moet dit voor zich zelf beslissen. We maken er nog een gezellig uurtje van en moeten nog tot mei wachten voordat we aan de reis gaan beginnen. Zaterdag 14 maart het opgedoemde Corona Virus zorgt voor veel onrust. Italië zit op slot en het ene na het andere land sluit haar grenzen. Ik schrijf aan de reisgenoten dat we nog 8 weken hebben voordat we aan de reis beginnen en dat we dus de ontwikkelingen moeten afwachten. Ik heb wel een route ontdekt om via Frankrijk eventueel Sardinië te bereiken die extra kosten ben ik wel voor verzekerd in mijn reis en annulerings-verzekering. Maar dan is het weer de vraag is Sardinië wel veilig of mogen we ook Frankrijk niet meer door? Al met al wordt het een spannende tijd waar we vooral moeten zorgen dat we zelf gezond blijven.

Op de kaart zie je de situatie, rood is afgesloten gebied geel betekend uiterste waakzaamheid wil je hier reizen dan moet je een verklaring invullen dat je de Italiaanse overheid niet aansprakelijk kunt stellen en waarschijnlijk geen gebruik kunt maken van de gezondheidszorg. Maandag 6 april we nemen als reisleiding het besluit om de reis te annuleren, er is te veel onzekerheid. Volgend jaar maar opnieuw proberen.

2 december 2022 we hebben na overleg met mede reisleider Theo besloten om de vouchers maar weer aan te melden voor de overtochten aangezien deze maar 1 jaar geldig zijn moeten we begin mei weer vertrekken. We proberen dag overtochten te maken dan heb je geen gedoe met het slapen en eventueel huren van hutten. Het lukt aardig om dag overtochten te maken en zo zitten we qua route weer op dezelfde campings zoals beschreven in het routeboek. Wel zijn we bezg om nog een mooie camping voor 3 nachten te vinden nabij Pisa.

 Begin maart ziet het er niet naar uit dat we de tocht kunnen maken op de geplande datum.

 Na overleg met de boekingscentrale van Overtocht gaan we alles nog 1 keer verzetten naar eind augustus. Dan blijkt dat we eerst Corsica moeten bezoeken omdat daar de ferry naar 30 september niet meer vaart. We moeten allemaal extra bij betalen om deze omboeking geregeld te krijgen. Dan krijgen we te horen dat Freddy en Willy moeten afhaken om gezondheidsreden. Wel melden zich later alsnog Wilhelmien en Jaap zich aan zodat we weer met 14 equipes zijn. Eind juni zitten we als reisbegeleiders bij elkaar en nemen alles nogmaals door. We halen er nog een paar kleine fouten uit en ontdekken dat 1 ticket van Theo niet klopt daar hebben ze nog het oude kenteken vermeld staan. We besluiten om binnenkort de actuele overzichten nogmaals te sturen aan onze reisgenoten.