Reisverslag Denemarken reis 2018:

Woensdag 17 januari is de groep van 12 equipes voor het eerst bijeen. Zoals bijna gebruikelijk komen we samen in de kantine van de Goorse sporthal waar we verwend worden met koffie, thee en heerlijke krentenwegge. Alle faciliteiten om een goede presentatie te geven zijn aanwezig. Sylvia en John presenteren de reis met Powerpoint presentatie en laten zien waar de reisgenoten rekening mee moeten houden tijdens deze reis. Om de ferry te gebruiken besluiten we dat John voor allen de reservering zal gaan maken om zo te profiteren van de vroeg boek korting. Na presentatie wordt er gezellig bij gekletst en onze gasten uit het westen sluiten prima aan bij de groep. Dicky uit Beverwijk kent zelfs het Twentse volkslied van buiten dat heeft ze op de school in Zwolle geleerd. Sylvia en John denken dat we weer een fijne en gezellige groep hebben met weer redelijk veel nieuwe gezichten wat heerlijk verfrissend werkt.

Vrijdag 19 januari is het uiteindelijk gelukt om voor allen de ferry te reserveren tegen het laagste tarief met uitzondering van 1 caravan die de middenprijs moest betalen, dat verschil betalen we dus uit de “pot”. Nog even doorwinteren en nog onze 50 jarige bruiloft vieren en dan gaan we weer op reis en starten we op 17 juni met de eerste camping dicht bij de ferry.

Zaterdag 16 juni om 9.00 uur vertrekken wij met Bernard en Janneke vanaf onze woning, de afslag naar Bremen bij Osnabrück missen we doordat er een omleiding is ingesteld en ik op de automatische piloot ging. Maar met een omweg van 25 km zitten we weer op de snelweg richting Bremen. Hier en daar loopt het vast en nabij Wildeshausen komen we in een file die ons meer dan 2 uur kost. Na Hamburg hebben we geen files meer en net voor half zes worden we juichend ontvangen op camping Niobe. Wat kan een lekker koud biertje goed smaken nadat we ons geïnstalleerd hebben. We zitten dan onder de luifel bij Jan en Ine en genieten nog van een waterig avondzonnetje. We maken de meegenomen snert warm en kijken nog even naar de voetbal want buiten is het te koud.

Zondagmorgen worden we wakker bij een stralende zon nadat het regelmatig heeft geregend gedurende de nacht. Na het ontbijt willen ze bijna allemaal fietsen een groep gaat voor de 45 km en de andere gaan voor de 25 km maar allen met als doel om even de haven van de ferry te bekijken. Af en toe wordt het bewolkt en dreigen er buien maar even later is het weer stralend blauw en zitten we heerlijk buiten. Om 18.30 uur gaan we met ons allen lopend op weg naar het restaurant van de camping wat 500 meter verder op ligt. We proosten op een goede reis, John haalt nog even een paar puntjes aan en legt uit hoe om te gaan met het vertrek naar de ferry. Er was een keuze menu van zeeforel of kalkoenfile met daarbij gebakken aardappelen met spekjes, hand gesneden frieten en een salade. Het was een voortreffelijke maaltijd die iedereen goed is bevallen. Na het eten vraagt Sylvia of John en Ria de zaal even willen verlaten. Na enige tijd worden we weer opgehaald door een zigeunervrouw die ons naar de zaal begeleide en daar stond de gehele groep verkleed en geschminkt als zigeuners. Mr.Patalo ( Herman) treed op als opper spreekmeester. Sylvia heeft een lied gemaakt op de wijze van de zevensprong, daarna volgden allemaal liedjes over rozen en werd door ieder een roos in een gouden vaas gezet. Geweldig zoals de groep ons gouden huwelijksfeest een extra tintje gaf met verwijzing naar ons zigeunerfeest bij ons 25 jarige huwelijksfeest en ons werkzame leven. Er wordt nog even na gevierd en niet te laat naar bed morgen is de reisdag naar Denemarken.

Maandag 18 juni om 10.00 vertrekken wij met Freddy en Willy en als we aankomen bij de ferry kunnen we 1 overtocht eerder mee er is nog plaats genoeg. We genieten tijdens de overtocht van 45 minuten van een Cappuccino met een Deens gebakje. We proberen diverse keren of we een pinautomaat kunnen vinden maar dat lukt helaas niet. Om 13.00 uur zijn we op de prachtige camping Møns Klint ressort en gaan in overleg met de bazin waar we als groep het beste kunnen staan. We krijgen een mooi veld met een keuken en afwasgelegenheid op ons veld naar het toilet is het 200 meter dus menigeen zal wel op de fiets gaan springen als ze moeten. De overige equipes kunnen allemaal eerder oversteken dan de geplande tijd. En tegen 16.00 uur zijn ze dus allemaal binnen. Om 17.00 uur houden we een briefing want hier is veel te doen. Velen willen wel een boottocht maken maar na telefonisch comntact met de schipper is de weersverwachting niet goed genoeg om uit te varen misschien dat het donderdag nog gaat lukken daar moeten we dan weer over bellen. Om de beroemde krijt rotsen te bewonderen splitsen we in wandelaars en fietsers want er zijn erg veel trappen nodig om het strand te bereiken. In de avond komt Henk gezellig bij ons eten, daarna valt er een bui regen en kunnen we het buiten zitten wel vergeten.

Dinsdagmorgen het is half bewolkt en er staat een stevige bries, we hebben 2 groepen de een gaat wandelen en de trappen afdalen van Møns Klint de anderen gaan fietsen en wandelen de 270 meter houten boardwalk af om een glimp van de krijtrotsen te krijgen. Het thema hier is Denemarken ontstaan heeft geen aandacht we maken liever een fietstocht van 23 km die ons door de heuvels nogal wat inspanning kosten en er zelfs af en toe gelopen moet worden. In Klintholm Havn willen we een kop koffie drinken maar daar lukt het niet bij een restaurant. Als we terug komen op de camping is de zon er weer goed doorgekomen. In de avond spelen we met ons allen molka, jammer dat het weer zo snel afkoelt en iedereen dus nadien de caravan induikt. Op deze camping hebben ze een gedeelte met ligbedden waar je nachts de mooiste sterrenhemel van Europa kunt bekijken omdat het hier op Møn zo donker is, maar van onze groep gaat niemand hiervan gebruik maken.

Woensdag 20 juni onder een stralende zon brengen we Ine die 70 jaar is geworden een aubade. Lang zal ze leven klinkt luidkeels over de camping. We gaan in de middag naar het mooie stadje Stegen en slenteren wat rond eten een ijsje anderen genieten er van een maaltijd. In de avond gaan we een feestje vieren op de 70 jarige en het gouden bruidspaar. Het wordt de eerste avond dat het praktisch niet afkoelt en we tot laat gezellig buiten kunnen zitten. Een enkeling slaat wel een deken om zich heen maar met een schnaps op zijn tijd blijf je wel lekker wam. Tegen 0.00 uur sluiten we het feest af. De donderdag wordt een luie dag we krijgen in de middag even een stevige bui en daarna klaart het nog zodanig op dat we molka en minigolf spelen.

Vrijdag 22 juni als laatste vertrekken wij met Betsie en Herman de camping en na een ritje van 2,5 uur zijn we op de stadscamping van Kopenhagen maar nog niet iedereen is binnen, enkelen hebben gekozen voor een toeristische route en hebben geen autosnelweg gereden. De DCU camping is een plaatje alles mooi strak en schoon. Wij staan als groep bijeen in de laatse 2 velden. In de avond houden we een korte briefing en we besluiten om met zijn allen om 10,00 uur per fiets naar de stad te gaan en we kopen een 48 uur ticket voor bus en boot met korting op de camping.

Zaterdagmorgen is het half bewolkt en nog aardig fris als we als groep vertrekken, de door mij uitgezette route wordt op enige manier gemist maar dankzij menig GPS apparaat komen we bij slot Rosenborg parkeren daar onze fiets enna het bezichtigen van de parade gaan we naar halte 9 en stappen op de bus. Bij de kleine zeemeermin stappen we uit maken er de nodige foto’s en doordat het zo lekker weer is geworden gaan we vanaf hier verder met de boot. We eindigen in Nyhavn waar het enorm druk is i.v.m. het Sankt Hansfest. De terrassen zitten bomvol en met zijn allen gaan we bij de worstkraam een verassende Hot-Dog eten, gelukkig vindt iedereen het heerlijk smaken, we besluiten dan om in 2 groepen de stad te verlaten en de camping op te zoeken. We zitten gezellig bijeen om te genieten van een koud drankje. Op de camping staat deze avond een kippen grill auto en menigeen haalt daar zijn eten vandaan.

Zondag 24 juni het belooft een stralende dag te worden maar het is nog licht bewolkt. Er hebben zich 2 groepen gevormd de een gaat een fietstocht van 35 km houden en de ander gaan nog een keer naar de stad toe. Wij zijn niet op tijd klaar en gaan later op de dag met Sylvia en Henk ook naar de stad, we beginnen weer met de boottocht, bezoeken de vesting, de Anglicaanse kerk en maken daarna de busrit af vanaf de kleine zeemeermin. We drinken iets op een terras in de stralende zon en fietsen daarna weer terug naar de camping. Kopenhagen is een mooie stad en perfect dat we hebben gekozen voor de bus en boot toer. Maandagmorgen staan we op met een bewolkte hemel maar tegen tienen begint de zon hier en daar te prikken. Er wordt druk overlegt wie wat waar en hoe gaan we deze laatste dag bij Kopenhagen invullen. Er worden weer 2 groepen geformeerd voor zowel de lange als de wat kortere afstanden. Wij gaan mee met de korte afstand en gaan eerst naar het “zomerpaleis”van de koninklijke familie maar nu een militaire academie is. We mogen niet naar binnen maar mogen wel het enorme park betreden. De ene ziet daar een boom waar spenen in worden opgehangen om afscheid te nemen van de speenvoeding en er wordt een verhaaltje bijgeschreven en het geheel gaat in een plasticzakje in de boom. Anderen zien hoe iemand reigers temt, met zijn fluitje roept hij alle reigers uit het park bijeen die om de man heen beginnen te scharellen. Met handgebaren krijgt hij de reigers daar waar hij ze wil hebben naast hem op zijn zadel van de fiets of op het mandje. Hij aait ze en voed ze haring hij maakt er als het ware standbeelden van en gaat ze dan zelf fotograferen met zijn mobiele telefoon. We gaan daarna per fiets om het park heen en komen bij een meertje waar om heen fietsen en een tosti eten bij een tentje. Inmiddels is het helder en warm geworden en bij terugkomst op de camping wordt er koffie thee en wat koels genuttigd. Morgen gaan we naar het eiland Fünen maar de dag wordt sterren klaar afgesloten het is bijna volle maan.

Samen met Scottie vertrekken wij om 9.00 uur en rijden tot aan de tolbrug de snelweg, daarna nemen we de weg binnendoor, Tegen 13.30 uur komen we aan bij de camping in Blommenslyst. De eigenaresse Angelica spreekt vloeiend Nederlands en heet ons hartelijk welkom in haar paradijsje. Ze heeft een veld gereserveerd waar we met 8 a 9 kunnen staan en 4 plaatsen aan de vijver. Angelica is zeer streng in het handhaven van een tussenruimte van minstens 3 meter i.v.m. brand omdat het hier kurkdroog is, sinds 1 mei is er nog maar 15 mm water gevallen. Het is een mooie camping met overjarige maar zeer schone toiletten en afwasruimtes. Als iedereen weer zijn plekkie heeft gevonden dan is ook iedereen het er over eens dat het hier goed toefen is. Woensdag ga ik met een kleine groep fietsen en we gaan mijn oude baas in Bellinge bezoeken, het was een mooi weerzien, de inmiddels hoog bejaarde mensen waren erg gastvrij, we kregen frisdrank en mochte het schitterende huize “ Gedeholm” bekijken. Daarna gaan we met een omweg naar de stad Odense en genieten op het terras van een koud biertje. De woensdagavond wordt een groot feest Herman en Betsie zijn 25 jaar bij elkaar, we komen met een boeket zijdebloemen en het paar heft samen met ons het glas gevuld met Duitse sekt. Daarna vervolgt Herman de avond die ons meeneemt naar Duitsland om te vertellen over de wijnen en wijnboeren. Ook heeft hij een wijnproeverij opgezet met 10 soorten wijn. Als we gezellig bijeen staan komt er nog laat een caravan binnen het blijken Theo en Dinny uit Goor te zijn die bijna iedereen al wel eens mee heeft gemaakt op een reis. Het wordt erg gezellig en bij het heerlijke weer wordt het dit keer een latertje.

Donderdag 28 juni gaan we met zijn zessen een uitgezette route fietsen die ons door het binnenland van Fünen voert. Ergens zat een foutje in de route we stonden voor een zomerverblijf en konden niet verder, maar op gevoel hebben we een omleiding gevonden en deze daarna aangepast in de route. Het is een zeer warme dag en helaas voor ons onderweg geen terrasje. Op de camping aangekomen zijn we in de schaduw bij de vijver gaan zitten en heerlijk genoten van koud drankje.

Vrijdag 29 juni nadat we alles hebben opgeruimd en de afwas is gedaan, zijn we met Herman en Betsie begonnen aan een autorit naar Hesmarked aan de kust waar veel Denen hun zomerhuisjes hebben die ze ook verhuren. We willen langs het strand gaan lopen maar de wind is zo koud dat we snel weer naar de auto gaan. We willen kijken of we een boot kunnen vinden die vissers wil meenemen, hier vinden we niks en gaan door naar Bogense. Ook hier is er geen boot te vinden maar we eten een heerlijk visschotel in de oude herberg in het centrum, de dames moeten even winkelen en als we binnendoor rijden komen we een studentenparty tegen waar de geslaagden in een grote truck gaan rondrijden met knetterharde muziek en veel drank. Als we op de camping terug zijn nemen we een drankje en sluiten de avond af met het spelen van molca.

Zaterdagmorgen de zon straalt weer volop maar de wind is koud deze komt uit het Noorden. We gaan met een groep de 50 km fietsen langs het Odense kanaal, zeer mooi maar wel moeilijk doordat er soms stukken tussen zit met los grind of het pad is weer smal. Als we terug komen hebben we amper tijd om wat te drinken Angelica waarschuwt ons dat het winkelcentrum om 16.00 uur dichtgaat omdat het zaterdag is. Want vanavond willen we gezamenlijk een smørgasbrød maken. Met Sylvia en Greet rijden we direct weg en voor de vishandel zijn we net op tijd om bij de achterdeur nog wat te kopen, de supermarkt blijft gewoon tot 21.00 uur open. Als we thuis komen is er enige discussie hoe en waar gaan we zitten, Lydie komt met de oplossing om gewoon bij de keuken ook te gaan eten, we jagen min of meer de andere gasten weg en nemen alles in beslag. De mannen zorgen er voor dat de tafels waterpas komen te staan, de dames gaan alles voorbereiden en om 18.00 uur staat alles gereed en legt John uit hoe je langs het buffet dient te gaan. Allen zijn aangenaam verrast over de heerlijke smaak van de 3 soorten gemarineerde haring maar ook de overige hapjes bevallen prima. Niet iedereen durft van de aquavit te nemen. Als we afsluiten met aardbeien met slagroom dan begint de muziek en komen er ook nog liedjes aan te pas. Greet komt met het voorstel dat ieder stel een complet moet maken op de muziek van Farce majeur. Er wordt gezamenlijk afgewassen en daarna zoeken de meesten de caravan weer op, op de toch wel frisse avond.

Zondagmorgen beginnen we met een gemeenschappelijke koffietafel met een heerlijk Deens gebakje. Daarna gaan we met 5 auto’s via mooie binnenwegen naar Slot Egeskov. Als we daar aankomen ligt alles voor ons gereed en we krijgen na betaling een bon waarmee we door een scanpoortje het park betreden. We beginnen met de groepsfoto bij het slot en daarna gaan we conform afspraak allemaal per auto onze eigen gang. Het slot is al heel veel jaren familie bezit en binnen mag je best veel bekijken. Jachttrofeeën, schilderijen en veel attributen tonen een rijk verleden. Op de zolder is een prachtige tentoonstelling van speelgoed in glazen bollen. Ook de antieke auto’s , caravans, campers en motoren is indrukwekkend mooi. Het park wordt bijna niet bezocht maar tegen 15.00 uur komen ze toch allemaal weer bijeen en na een hapje, drankje of ijsje gaat ieder weer terug naar de auto en rijd ieder op zijn eigen manier terug naar de camping. In de avond gaan wij met 6 personen eten in Hotel Blommenslyst ca 1 km van de camping en genieten van een heerlijke maaltijd.

Dinsdagmorgen rijden we Betsie en Herman om 9.00 uur weg, we willen de oude weg nemen om over de oude brug van de kleine Belt te rijden. Bij het naderen van Middelfart zien we dat de brug is afgesloten en gelukkig hebben we dan Whatsapp zodat we alle anderen kunnen waarschuwen om deze route dus niet te kiezen. Als we aankomen bij de camping van Natasja en Henk in Ringkøbing is het hier aanmerkelijk koeler dan op Fünen je merkt de invloed van het Fjord en de Noordzee. We krijgen we een groot veld toegedeeld, hier kunnen we met gemak onze 12 equipes plaatsen. Om 17.00 uur houden we een korte briefing en delen we de tasje met informatie en plattegronden uit. We hebben een grote ruimte beschikbaar waar we in de avond dan ook een kaartje leggen en er lekker warmpjes bijzitten.

Woensdagmorgen is het zwaar bewolkt en de temperatuur is nog maar 16 graden, de meesten gaan na de koffie toch lekker fietsen of ze nemen de door mij uitgezette route of ze fietsen de routes van de camping. In de avond vormt zich een groep van 6 fietsers die de 110 km route rondom het Fjord willen fietsen, Ria leent haar fiets uit en met de accu van mijn fiets als reserve vertrekt de groep op dondermorgen om 9.00 uur. Wij zelf gaan met de auto een ritje maken en komen in Søndervig waar prachtige zandsculpturen te bewonderen zijn, ook de groep fietser komt daar aan. Wij flaneren een beetje door dit bijzonder gezellige strandstadje. Regelmatig ontvangen we een app hoever ze gevorderd zijn en dat ze al regelmatig in de zon fietsen terwijl het in Ringkøbing nog licht bewolkt is. Tegen 18.00 uur zijn ze in Ringkøbing waar eerst nog een maaltijd wordt genoten en daarna worden ze met applaus op de camping begroet. Vrijdagmorgen is half bewolkt maar een sterke noorderwind weerhoud ons er niet van om toch een route van 35 km te fietsen gelukkig schijnt de zon weer regelmatig en dat verlicht toch wel een beetje. In de avond wordt er of voetbal gekeken of spelletjes gespeeld in “ons clubhuis” nadat België gewonnen heeft van Brazilië klinkt er een gejuich los als of Nederland gewonnen heeft.

De zaterdag en zondag wordt er door meesten lekker geluierd en ook wel gefietst , zondagavond gaan we met ons allen naar de stad en genieten daar vaan een Mongoolse barbecue met daarbij een buffet van wel 20 soorten hapjes en groentes. Je mag zelf uitzoeken wat je “geroerbakt” wil hebben, onbeperkt eten en niet tijdgebonden brengen we een gezellige avond door, helaas hadden we niet gezien dat als je ijs nam hiervoor nog 35.00 kronen moest betalen maar al met al was het dik de moeite waard.

Maandagochtend vertrekken wij met Jan en Ine om 8.30 uur om eerst naar Blåvand te rijden en naar de 9 meter hoge beelden van 4 mannen te kijken. Als we daar aankomen herken ik het niet en vraag er naar en dan blijkt het dat deze beelden bij de haven van Esbjerg staan, kun je na 10 jaar dus erg vergissen in je herinnering. We rijden naar Esbjerg en waarschuwen de anderen via de Whatsapp groep. In Esbjerg maken we snel de foto’s het stormt enorm en het is nog maar 14 graden. Om 12.30 komen we aan bij Rømø familie camping, de eigenaar heet ons welkom en legt uit waar hij voor onze groep een veld heeft gereserveerd. We besluiten om alles zodanig op te stellen dan de deur op het zuiden is gericht en dat we zo het minst last van de wind zullen hebben. Wij adviseren om nog te wachten met opbouwen van de luifels en voortenten.

Dinsdagmorgen schijnt de zon weer en de wind is gedraaid naar het Oosten en is nu matig. Iedereen is bezig om de luifel op te zetten en zich weer in te richten. Daarna wordt er door groepjes gefietst de meesten kiezen voor de panorama route en allen bezoeken het brede strand bij Lakok. In Havneby gaan de meesten voor de bijl bij de visboer en wordt er weer een lekker hapje verschalkt. De panorama route wordt zeer gewaardeerd hij voert je door een prachtig duinlandschap met haar vele en gevarieerde zomerhuisjes. In de avond houden wij een “Happy hour” waarbij onder leiding van Greet elk paar een couplet heeft gemaakt op de melodie van “het is uit het leven gegrepen” waarbij vooral vertolkt wordt hoe mooi en hoe goed het is om in Denemarken te zijn. In de afgelopen dagen hebben we hints verstuurd om te raden welk record we willen verbeteren, de hints waren, en nu de handjes de lucht in, 99 luftballons, ’t is blowing in the wind en fly away. Niemand kon raden dat we gingen bellen blazen. 23 bejaarden die op de camping bellen blazen is denk ik nog niet eerder voor gekomen. Daarna hebben we met zijn allen nog een gezellige avond van kunnen maken want het weer is heerlijk en aangenaam. Woensdag gaan we eerst de panorama route fietsen die je voert door een schitterend duinlandschap. Er staan veel zomerhuisjes in allerlei verschillende daken. De een is met gras begroeid dan weer met mos en zelfs een dak met allemaal kleine dennenboompjes op het dak. Het is deze dag weer stralend weer en de zon brand er lustig op los, de boeren beginnen steen en been te klagen en wij eten een lekker ijsje op het terras in Lakolk. Later in de middag gaan we met Betsie en Herman het gezellige stadje Tønder bekijken en genieten bij Victoria van een heerlijke maaltijd die niet te duur is. Ook de avond kunnen we weer heerlijk buiten zitten en genieten van de zonsondergang.

Donderdag gaan we met Bernard en Janneke naar het ons zo vertrouwde Ribe, we slenteren wat rond in de gezellige straten en bewonderen de mooie mozaïeken in de Domkerk. We komen regelmatig bekenden uit de groep tegen en we sluiten dit bezoek af met een Hotdog en voor de dames nog even een bezoekje aan de winkel van Gerrie Weber. Daarna rijden we naar het Fanø eiland maar de vloed heeft de weg overspoeld en nemen we niet het risico om te stranden, dus gaan we maar naar de camping. Vrijdagmorgen overal merk je dat we aan de laatste dag zijn begonnen er wordt driftig opgeruimd en de luifels worden weer opgeruimd. In de middag fietsen we in 2 groepen naar een mooie locatie om daar te genieten van een einddiner wat dit keer bestaat uit een Deens smøregasbrød inclusief de warme gerechten. Sylvia en John bedanken in een korte speech de deelnemers, en digene die zich bijzonder hebben ingespannen eof hebben bijgedragen aan deze succesvolle reis door het mooie Denemarken. Scotty heeft een leuke parodie gemaakt op alle reisgenoten, dat hij talenten had wisten we al maar dat het bij sommigen zelfs een traantje wegviel heeft te maken zijn humor en zijn bijzondere stijl van voordragen. Wat hebben we met zijn allen genoten van deze eenling in ons midden. Daarna vallen we aan op het zeer smakelijke buffet en sluiten bij een te lage temperatuur af met een kop koffie. In de avond spelen we nog 1x molca en nemen persoonlijk afscheid menigeen staat al aangekoppeld klaar om zo vroeg mogelijk te vertrekken. Denemarken je hebt ons laten genieten en dat met 30 dagen geen regen, geweldig toch.